Cojocaru, Volksbank: Populaţia economiseşte tot mai mult la bănci, fiind precaută pe timp de criză

Populaţia începe să economisească tot mai mult la bănci, deşi dobânzile sunt la niveluri scăzute, punând precauţia, pe timp de criză, mai presus decât câştigurile din dobânzi, consideră vicepreşedintele Volksbank Lucian Cojocaru.

227 afișări
Imaginea articolului Cojocaru, Volksbank: Populaţia economiseşte tot mai mult la bănci, fiind precaută pe timp de criză

Cojocaru, Volksbank: Populaţia economiseşte tot mai mult la bănci, fiind precaută pe timp de criză (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Din ce se vede până acum, persoanele fizice încep să economisească tot mai mult, în timp ce resursele pe zona persoanelor juridice scad. Cred că, deşi dobânzile devin câteodată real negative, precauţia pe care lumea încearcă s-o aibă din ce în ce mai mult în perioade de criză precumpăneşte şi oamenii tind să economisească chiar dacă, pe perioade scurte, dobânzile nu sunt cele mai bune", a afirmat Cojocaru, după o conferinţă.

El a admis că, într-o oarecare măsură, băncile au rămas singura alternativă sigură pentru economisire, fiind preferate de populaţie în pofida dobânzilor reduse.

Cojocaru nu se aşteaptă la o scădere a economisirii populaţiei în bănci, deşi anul trecut dobânzile la depozite au fost real negative.

Vicepreşedintele Volksbank consideră că dobânzile din bănci sunt foarte bune comparativ cu alte ţări şi vor rămâne la acelaşi nivel în acest an, probabil cu o mică scădere pentru lei, menţionând că banca pe care o reprezintă va urmări ce se întâmplă în piaţă în privinţa dobânzilor şi se va alinia.

El a apreciat totodată că oamenii îşi vor ţine banii în bănci atât timp cât consideră că dobânzile sunt corecte.

Datele BNR arată că depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut în ianuarie cu 0,3%, la 74,9 miliarde lei. La 31 ianuarie 2013, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 1,5% (-4,2% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2012.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au redus cu 3,6%, la 48,8 miliarde lei. La sfârşitul lunii ianuarie, depozitele în lei ale persoanelor juridice au scăzut cu 6,8% (-12% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2012.

Potrivit BNR, Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice, exprimate în lei, au crescut cu 0,2%, la 72 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 1,3%, la 16,42 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 16,3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 15,2%); depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 17,1% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 16%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice exprimate în lei s-au majorat cu 14,7% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice au crescut cu 13,7%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici