Comisia Europeană ştie mai bine ca agenţiile de rating care este situaţia în UE, pentru că are date secrete

Comisia Europeană (CE) cunoaşte mai bine decât agenţiile de rating care este situaţia statelor UE, întrucât are informaţii secrete privind finanţele ţărilor membre, a declarat, luni, un reprezentant al executivului comunitar, citat de EUobserver.

554 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană ştie mai bine ca agenţiile de rating care este situaţia în UE, pentru că are date secrete

Comisia European ştie mai bine ca agenţiile de rating care este situaţia în UE, pentru că are date secrete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt Olivier Bailly a făcut această declaraţie luni, într-o conferinţă obişnuită de presă, după ce agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a retrogradat, vineri nouă state din zona euro, inclusiv Franţa.

"Avem mai multe informaţii decât agenţiile de rating şi considerăm că din analiza lor lipsesc elemente. Comisia are date actualizate lunar de la statele membre. Primim aceste informaţii pe baze confidenţiale. Agenţiile de rating nu au aceste date", a spus Bailly.

Întrebat de ce Bruxelles-ul nu face publice aceste date încurajatoare, purtătorul de cuvânt a afirmat că procesul ar dura prea mult.

"Nu putem publica în fiecare zi toate informaţiile pe care le avem, deoarece am comenta asupra acestora şi a reacţiei pieţelor în fiecare zi. Sunt sigur că avem lucruri mai importante de făcut. Dincolo de comentariile zilnice, trebuie să vedem imaginea de ansamblu şi pentru asta ne aflăm aici", a spus el.

Purtătorul de cuvânt a notat că decizia S&P este "foarte ciudată în ceea ce priveşte momentul".

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a declarat recent la postul de televiziune Finnish TV că unii speculatori au profitat de instabilitatea zonei euro. Bailly a explicat însă că oficialul s-a referit la rezultatele mai bune ale unor licitaţii de obligaţiuni organizate de Spania şi Italia săptămâna trecută şi nu la o conspiraţie pe pieţele financiare.

Moody's, agenţie rivală a S&P, a menţinut luni calificativul "AAA", maxim posibil, acordat Franţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici