Moody's confirmă ratingul "AAA" al Franţei, după ce S&P a retrogradat ţara pentru prima dată

Agenţia de evaluare financiară Moody's a menţinut, luni, calificativul "AAA", maxim posibil, al Franţei, şi a extins perioada de analiză a perspectivei, în prezent stabilă, după ce vineri noaptea S&P a luat decizia de a retrograda pentru prima dată statul francez.

240 afișări
Imaginea articolului Moody's confirmă ratingul "AAA" al Franţei, după ce S&P a retrogradat ţara pentru prima dată

Moody's confirmă ratingul "AAA" al Franţei, după ce S&P a retrogradat ţara pentru prima dată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moody's a anunţat în octombrie că analizează perspectiva calificativului Franţei, iar o decizie ar fi trebuit să urmeze în trei luni.

Anunţul Moody's contrastează cu cel al S&P, care a retrogradat Franţa de la "AAA" la "AA+", cu perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că o nouă revizuire în scădere este posibilă în 6-24 de luni, scrie AFP.

O revizuire a perspectivei calificativului suveran de la stabilă la negativă de către Moody's ar însemna că agenţia ia în calcul retrogradarea ţării "pe termen mediu".

În raportul publicat luni, Moody's a anunţat că nu a decis încă asupra perspectivei şi a indicat că va informa pieţele financiare în această privinţă în primul trimestru din 2012, parte a unei analize a ratingurilor din zona euro, iniţiată în noiembrie.

Decizia guvernului francez de a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB anul următor şi măsurile adoptate în acest sens sunt importante pentru menţinerea perspectivei stabile, potrivit Moody's.

Finanţele ţării ar putea fi însă afectate de riscurile asociate cu îndatorarea şi creşterea economică din zona euro, asupra cărora Franţa nu are control, afirmă analiştii agenţiei.

Fitch a anunţat recent că nu intenţionează să retrogradeze în acest an calificativul "AAA" al Franţei, aflat însă sub supraveghere cu implicaţii negative.

S&P a retrgoradat vineri seara ratingurile a nouă state din zona euro, printre care şi Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici