Comisia Europeană vrea să obţină dreptul de a închide băncile cu probleme din zona euro

Comisia Europeană vrea să obţină dreptul de a închide băncile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reacţie în situaţii de criză care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizată a subiectului.

441 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea  să obţină dreptul de a închide băncile cu probleme din zona euro

Comisia Europeană vrea să obţină dreptul de a închide băncile cu probleme din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor băncilor afectate de criză, precum şi alte măsuri de prevenire a unui faliment dezordonat să nu mai revină autorităţilor naţionale, potrivit unui document obţinut de Bloomberg News.

Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agenţie care să pregătească proiectele de decizii, hotărârile finale urmând să revină Comisiei Europene. Conducerea agenţiei ar urma să fie formată din reprezentanţi ai CE şi ai BCE, iar numărul reprezentanţilor statelor ar fi limitat. Agenţia ar putea avea dreptul să aibă şi iniţiative proprii, precum inspecţii la sediile băncilor.

Între instituţiile UE, Comisia Europeană este cel mai bine plasată pentru acest rol, datorită experienţei dobândite în restructurarea băncilor în timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar şi a necesităţii ca deciziile să fie luate rapid şi eficient, se arată în document.

Proiectul, care nu a fost definitivat, plasează Comisia în opoziţie cu Germania, care susţine că abordarea centralizată trebuie să fie introdusă după ce vor fi luate noi măsuri de unificare a politicilor economice şi fiscale.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a avertizat că nu poate fi înfiinţată o autoritate unică puternică în domeniul bancar, în cadrul actualelor tratate, fiind necesar ca zona euro să opteze într-o primă instanţă pentru o abordare de tip reţea, care să includă instituţiile naţionale de reglementare.

Banca Centrală Europeană şi CE au cerut în schimb progrese rapide către un sistem centralizat, în vederea creşterii încrederii în băncile din regiune şi ruperii legăturii dintre instituţiile de credit şi guverne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici