Compania britanică British BP părăseşte Rosneft. Agresiunea lui Putin, motivul rupturii

Compania britanică BP renunţă la participaţia din Rusia Rosneft, în care deţine un pachet de 19,75% din 2013, şi a anunţat că Bernard Looney, directorul executiv al BP, va demisiona cu efect imediat din consiliul de administraţie al BP.Rosneft.

4100 afișări
Imaginea articolului Compania britanică British BP părăseşte Rosneft. Agresiunea lui Putin, motivul rupturii

Compania britanică British BP părăseşte Rosneft. Agresiunea lui Putin, motivul ruperii

BP precizează că „atacul Rusiei în Ucraina este un act de agresiune care are consecinţe tragice în zonă”. Rosneft este cel mai mare producător de petrol din Rusia.

Compania este deţinută de statul rus şi a avut în anul 2007 un profit net de 12,86 miliarde de dolari. Rosneft deţine cele mai importante zăcăminte petroliere din Rusia, cumpărate de la firma falimentară Yukos cu ocazia licitaţiilor forţate de statul rus, în decembrie 2004.

Rosneft aparţine, în proporţie de 100 la sută minus o acţiune, grupului Rosneftegaz care, la rândul său, este controlat de Agenţia federală rusă pentru gestionarea bunurilor publice. Aproximativ 70 la sută din producţia de 1,6 milioane barili de ţiţei pe zi realizată de Rosneft provine de la Yuganskneftegaz.

În mai 2013, Rosneft a finalizat procesul de achiziţie a companiei TNK-BP, parteneriat ruso-britanic. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 55 de miliarde de dolari, iar compania de stat a preluat în totalitate TNK-BP, care era deţinută de britanicii de la BP şi consorţiul rus AAR.

Putin i-a convocat la Kremlin pe oligarhii care sunt afectat de sancţiunile economice venite din străinătate. Doi dintre ei au făcut, astăzi, apel la pace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici