Companiile din telecom: Nivelul taxelor din Ordonanţa privind măsuri fiscale este excesiv şi blochează dezvoltarea

Companiile din industria telecom consideră că proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare, făcut public marţi de ministrul Finanţelor, introduce şi majorează taxe la un nivel apreciat excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.

405 afişări
Imaginea articolului Companiile din telecom: Nivelul taxelor din Ordonanţa privind măsuri fiscale este excesiv şi blochează dezvoltarea

Companiile din telecom: Nivelul taxelor din Ordonanţa privind măsuri fiscale este excesiv şi blochează dezvoltarea

O declaraţie de presă ce reprezintă poziţia companiilor Orange, Vodafone, Telekom – reunite în Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR) – şi a companiilor RCS&RDS şi UPC România precum şi a celor peste 65 de firme reunite in cadrul Asociaţiei pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER), referitoare la proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, afişat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în data de 18 decembrie apreciază că măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional.

Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune.

Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puţin de 2 săptămâni, fără o consultare prealabilă şi fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor şi al pieţei, în ansamblu.

În plus, acest proiect de ordonanţă de urgenţă ignoră multitudinea de alte taxe şi contribuţii pe care industria le datorează bugetului de stat. Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activităţii operatorilor de telecomunicaţii. Întrucât comunicaţiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuţie importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu şi lung.

În repetate ocazii, industria a susţinut şi a pledat pentru nevoia de predictibilitate şi continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil şi predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la preţuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investiţiile în telecomunicaţii, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investiţiile şi dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării.

În consecinţă, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici