Comparaţia crizei din 2011 cu cea din 2008

Tot ce se întâmplă acum cu pieţele mondiale pare familiar: bursele cad, economiile încetinesc, politicienii se chinuiesc să găsească soluţii, dar nu reuşesc să se înţeleagă. Multă lume crede că asistăm la o reeditare a crizei financiare din 2008, scrie New York Times.

326 afișări
Imaginea articolului Comparaţia crizei din 2011 cu cea din 2008

Comparaţia crizei din 2011 cu cea din 2008 (Imagine: Shutterstock)

Mulţi analişti spun că riscurile sunt mai mici astăzi, pentru că sistemul financiar este mai sănătos şi are mai puţine probleme ascunse.

Pe de altă parte, alţii spun că nu este exclus un picaj, dacă politicienii din SUA şi din Europa nu calmează investitorii, prin atacarea ameninţărilor financiare fundamentale.

Ca şi acum trei ani, problema principală sunt datoriile prea mari. De data aceasta, e vorba de datorii guvernamentale, nu de cele ale consumatorilor.

"Deocamdată nu este la fel de rău ca în 2008, dar ar putea să se înrăutăţească, pentru că grijile privind datoria suverană au o anvergură mult mai globală decât riscul ipotecilor subprime din 2008", consideră profesorul Darrell Duffie, de la Universitatea Stanford. Asemănarea cea mai îngrijorătoare a crizei actuale cu cea din 2008 este însă lipsa de încredere.

În timp ce multă lume stă cu ochii pe volatilitatea burselor, care au urcat şi au scăzut ameţitor în ultimele zile, mulţi finanţişti şi oficiali guvernamentali au o altă grijă: semnele de stres pe care le dau pieţele de credit din Europa, esenţiale pentru finanţarea operaţiunilor bancare şi a companiilor de acolo.

Citeşte mai multe despre comparaţia crizei din 2011 cu cea din 2008 pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici