CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Politica Agricolă Comună nu este un panaceu pentru toate statele membre

Politica agricolă comună nu este un panaceu pentru toate statele membre şi cuprinde anumite elemente care nu vor putea fi aplicate integral de România, a declarat joi, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

108 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Politica Agricolă Comună nu este un panaceu pentru toate statele membre

CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Politica Agricolă Comună nu este un panaceu pentru toate statele membre (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Acordul politic pentru adoptarea Reformei Politicii Agricole Comune a fost obţinut în iulie, când "99,999% din punctele reformei au fost adoptate, dar au rămas câteva puncte care riscau să blocheze procesul reformei", a spus Cioloş.

El a precizat că mai sunt încă discuţii pe politica structurală şi de coeziune.

"Pe baza acestui acord politic, sper ca până la anul să fie regulamentele publicate în jurnalul oficial al CE. După această formalizare, în noiembrie, decembrie, va fi adoptat regulamentul de tranziţie care va crea baza juridică pentru plăţile care se vor face în 2013, atât pentru plăţile directe, unde regulile nu se vor schimba, dar e important şi pentru partea de dezvoltare rurală, pentru că anumite măsuri vor putea continua şi în 2014, chiar dacă noul program nu va fi adoptat în ianuarie 2014. Statele Membre vor putea anticipa lansarea unor licitaţii de proiecte chiar dacă programul nu va fi gata. E important ca elaborarea programului să înceapă cât mai rapid şi să fie elaborată o strategie clară", a spus Cioloş.

Legat de Politica Agricolă Comună, el a explicat sunt o serie de elemente care nu vor putea fi aplicate în totalitate în România şi nici nu recomandă să se procedeze în acest fel.

"Trebuie o aplicare strategică. Politica agricolă comună nu e un panaceu pentru toate statele membre, e o cutie de instrumente din care se pot lua instrumente specifice, respectând principii comunitare. În următorii şapte ani e nevoie şi de o abordare structurală. Altfel, şi în 2020 România o să intre cu un decalaj important. Avem intrumente care ne permit să avansăm rapid şi din punct de vedere structural", a spus comisarul european.

Făcând referire la România, el a subliniat că sunt câteva puncte care ar trebuie abordate, unul fiind problema legată de asocierea producătorilor agricoli, în opinia sa fiind nevoie de asociere, dar şi de acompaniere, dacă se doreşte menţinerea unui număr cât mai mare de agricultori performanţi.

"Dezvoltarea producţiei şi reducerea costurilor de producţie nu se vor putea face dacă nu se trece la acociere, la o acţiune colectivă. Fiecare îşi poate menţine ferma, dar sunt o serie de costuri care pot fi reduse doar prin asociere. E nevoie de o legislaţie clară şi simplificată privind formele de asociere, apoi facilităţi pentru investiţii colective, facilităţi fiscale pentru aceste forme de asociere faţă de o investiţie privată. Formele asociative nu se crează de la sine sau nu rezistă dacă nu au si acompaniere de specialitate. În România nu există experienţa consilierii de durată. Lipseşte competenţa economică, competenţa de asociere managerială. Camerele agricole făcute inteligent pot fi o soluţie. Se poate gândi un serviciu de acompaniere pentru sectorul legume-fructe, sau sectorul lapte şi pot fi finanaţate şi din fonduri europene, fie că sunt create la initiaţiva statului sau a asociaţiilor de producător", a declarat comisarul european.

În opinia sa, în România ar mai fi necesară, pentru mediul rural, o abordare teritorială integrată, dar şi comasarea terenurilor, pentru că altfel performanţele nu îşi vor arăta eficacitatea.

O a treia măsură, pe care ar trebui să o ia România, se referă la sectorul de cercetare şi inovare.

"Nu vom mai putea vorbi de o creştere a performanţei fără cercetare direct în producţie. E nevoie de un sector de cercetare legat direct de nevoile producţiei şi nu invers. Trebuie schimbată complet abordarea", a spus Cioloş.

Cioloş a mai vorbit şi despre posibilitatea statelor memebre care au regiuni mai puţin dezvoltate, în general regiunile de coeziune, cum este şi România, posibilitatea de cofinanţare din programe structurale cu 85% în loc de 75%.

"E un efort mai mic pentru bugetul naţional. Sper ca Guvernul să nu reducă alocarea pentru Ministerul Agriculturii, ci să realoce această economie pentru ca România să poată finanţa alte măsuri necesare pentru agricultură. Sper ca Guvernul să vadă o facilitate pentru dezvoltarea agriculturii, nu doar o economie la bugetul de stat", a arătat Cioloş.

El a mai spus că în următoarele luni are intenţia să propună Comisiei o politică de promovare prin care să fie adoptat un fond de promovare.

"Pot fi pachete cu programe care să vină din mai multe ţări. Încurajez industria alimentară, în sensul să vă gândiţi la producători din alte state", a susţinut Cioloş.

El a menţionat că are în vedere şi o altă "mini reformă" pentru sectorul legume-fructe, explicând că se doreşte facilitarea organizării producătorilor cu un grad de organizare foarte scăzut, cum e şi cazul României.

"Dau un semnal deja pentru dezbatere. La începutul anului viitor am vrea să venim cu o adaptare a regulamentului pentru agricultura ecologică", a apreciat comisarul european.

El a amintit că în 2015 va fi eliminată cota la lapte, o decizie anunţată încă din 2003 şi reconfirmată în 2008 şi a apreciat că în România, ţinând cont de specificul sectorului lapte, problema nu este atât a gestiunii pieţii, cât a organizării structurale, care poate România face mai vulnerabilă în comparaţie cu alte ţări UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici