CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Producătorii agricoli români pot valorifica oportunităţile de pe pieţele din afara Uniunii Europene

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat, joi, că producătorii români de produse agroalimentare pot valorifica oportunităţi de export pe pieţe din afara UE, în condiţiile în care Bruxelles-ul a încheiat sau negociază acorduri de liber schimb cu ţări terţe prin care se elimină taxarea.

197 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Producătorii agricoli români pot valorifica oportunităţile de pe pieţele din afara Uniunii Europene

CONFERINŢA MEDIAFAX - Cioloş: Producătorii agricoli români pot valorifica oportunităţile de pe pieţele din afara Uniunii Europene (Imagine: Nicu Mircea / MediafaxFoto)

"Trebuie atenţie la oportunităţile de piaţă din afara UE, fiind chiar pieţe avute şi pierdute de România (...) Sunt ţări emergente, cu cerere de produse alimentare în creştere, ţări cunoscute bine de România din motive istorice", a afirmat Cioloş, la conferinţa "Mediafax Talks about Agriculture", la care au participat peste 250 de reprezentanţi ai agricultorilor, instituţiilor şi companiilor de specialitate.

El a arătat că acordurile comerciale de liber schimb încheiate sau în curs de negociere de către UE cu ţări cum ar fi Coreea de Sud, Japonia, Ucraina, Rusia, Canada, ţările arabe din Africa de Nord presupun şi facilităţi pentru exporturile agricole, ceea ce înseamnă că nu se percepe de către acestea taxă pentru produsele europene.

"Agricultorii din ţările membre UE se uită de obicei la aceste oportunităţi şi le valorifică", a subliniat Cioloş, adăugând că atunci când se dezvoltă în România întreprinderi de prelucrare şi procesare agroalimentare ar putea fi avute în vedere şi aceste acorduri de liber-schimb.

Cioloş a subliniat şi necesitatea conectării producătorilor români la piaţa locală, fiind necesară o "abordare matură", având în vedere că în România sunt consumate multe produse de import. "Ceea ce înseamnă că nu avem abordarea de piaţă necesară să răspundem la ce vor consumatorii", a mai evidenţiat oficialul european.

La conferinţa "Mediafax Talks about Agriculture" desfăşurată joi după-amiază au mai fost prezentate soluţii de sprijinire a agricultorilor din partea fondurilor de garantare şi a sistemului bancar. Astfel, Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural, a prezentat activitatea instituţiei în ultimii doi ani şi garanţiile acordate creditării pentru agricultorii români.

De asemenea, Simona Mureşan, director la FNGCIMM, a declarat că acest fond are o reţea extinsă în ţară care oferă, la rândul său, garanţii direct micilor producători, alături de cele oferite asociaţiilor agricole.

La conferinţă au mai luat cuvântul Adrian Lisandru, director în cadrul BRD Societe Generale, care a prezentat oferta de creditare în agricultură a băncii, precum şi Cristian Popescu, de la societatea de avocatură Popovici, Niţu& Asociaţii, care a vorbit despre principalele probleme juridice care apar la încheierea tranzacţiilor cu terenuri şi produse agricole.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici