Video CONFERINŢA Mediafax-Coface - Dumitru: Gradul de îndatorare este înalt şi la populaţie şi la firme, care au nevoie de capitalizare - VIDEO

Gradul de îndatorare este mare în România, atât la nivelul populaţiei, unde serviciul datoriei în venitul disponibil este printre cele mai înalte din UE, cât şi pentru firme, unde mai mult de o treime din firmele profitabile au credite bancare, afirmă Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank.

694 afișări

"La populaţie, serviciul datoriei ca procent din venituri este mare, şi suntem în top, a doua ţară la nivel european după Cipru. Explicaţia rezultă din structura creditului, credit de consum cu scadenţe medii de cinci ani, şi dobânzi semnificativ mai mari decât la ipotecar, deci un serviciu al datoriei destul de înalt a făcut ca gradul de îndatorare să fie înalt. În România avem un grad de îndatorare destul de mare în zona de venituri mici. Serviciul datoriei în acea zonă este de peste 60%. Dacă ne referim doar la cei îndatoraţi, pentru că 18% e pe total populaţie activă, gradul de îndatorare este peste 35%", a explicat Dumitru la "Conferinţa de Risc de Ţară Coface 2014", organizată miercuri de Coface şi Mediafax.

Dumitru a explicat că şi la companii, dacă se face raportul între datorii şi capitaluri, se observă că gradul de îndatorare este destul de ridicat faţă de celelalte state europene.

"În zona de îndatorare bancară avem potenţial cu o singură condiţie, dacă va creşte capitalizarea. Ceea ce lipseşte, de fapt, companiilor româneşti este capitalizarea, nu îndatorarea. Degeaba ne chinuim la soluţii de garantare sau colateralizare, pentru că nu avem soluţii pentru capitalizare. Piaţa de capital probabil că va juca un rol crucial. O alternativă de studiat cu mare atenţie sunt venture capital. Sunt state care au redirecţionat fonduri UE şi au creat venture capital funds pentru a participa la capitalul unor companii", a continuat Dumitru.

El a arătat că din cele 450.000 companii active, doar 250.000 raportează profit, iar dacă se raportează la această cifră, ponderea firmelor cu credite bancare depăşeşte o treime.

"La companiile mari, cu cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, 75% din acestea au deja credite. Condiţia esenţială e să faci profit. Pentru a merge mai departe şi a face accesul mai facil, trebuie să găsim soluţii de capitalizare", a adăugat Dumitru.

El a mai arătat că în România insolvenţa este un "abuz" la care fac apel foarte multe companii, peste 5% dintre firmele active, în timp ce media celor din Europa Centrală şi de Este este de zece ori mai mică, de 0,5%.

"Avem o problemă, acest raport îngreunează accesul la finanţare", susţine Dumkitru.

Problema insolvenţelor frecvente a fost ridicată şi de Mihai Pătruleasa, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank, care a arătat că firmele fără credite trebuie să suporte filtre suplimentare atunci când încearcă să se califice pentru noi finanţări.

Economistul UniCredit a evidenţiat că, dincolo de influenţa finanţărilor neperformante, noile criterii de creditare trebuie interpretate şi prin faptul că băncile au trecut în ultimii ani printr-o serie de noi reglementări atât interne, cât şi la nivel european, menţionând noile reguli de creditare în valută şi introducerea Basel III.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici