Video CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Creţu, Visa: Dezvoltarea plăţilor fără contact, posibilă doar dacă băncile mari au o strategie comună

Utilizarea la scară largă a sistemului de plăţi fără contact (contactless) va fi posibilă numai dacă băncile mari vor adopta o strategie de trecere la această tehnologie, a declarat, miercuri, directorul general pentru România al Visa Europe, Cătălin Creţu.

190 afișări

"Este nevoie să intre primii şase mari jucători din piaţă pentru ca sistemul să funcţioneze", a afirmat Creţu la conferinţa Mediafax Talks about Mobile Banking.

Pentru mobile NFC (Near Field Communication, tehnologie wireless care permite plăţi prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianţi) trebuie să existe o reţea de acceptare a plăţilor la comercianţi şi carduri contactless.

Creţu a arătat că o bancă de pe piaţa locală, oricât de mare ar fi, nu poate să creeze reţeaua de acceptare necesară tehnologiei contactless pentru ca orice produs destinat dispozitivelor mobile să atingă o masă critică. Acest demers trebuie realizat împreună cu producătorii de telefonie mobilă, pentru că presupune costuri relativ ridicate.

"Una e ca aceste costuri să fie suportate de mai mulţi din industrie sau de jucători din mai multe industrii, şi alta e să înceapă o bancă un experiment, poate fericit, pe care să-l urmeze şi alţii", a spus directorul Visa.

În prezent, există trei bănci care au emis carduri contactless, având circa 3.000 de terminale contactless, din 110.000 de terminale POS instalate la comercianţi în piaţă.

"Într-adevăr suntem la început, dar depinde de noi dacă pierdem startul. Pe de altă parte, nimeni nu vrea ca startul să se facă pripit, ci să se facă la momentul potrivit. Mai mult, nu este un start care poate fi luat de o singură bancă, ci trebuie luat de o întreagă industrie", a afirmat Creţu.

El a dat exemplul Poloniei, cea mai dinamică piaţă Visa pe sistemul contactless, unde băncile au convenit să convertească într-o singură etapă cardurile normale în carduri contactless, la momentul expirării.

Până la sfârşitul anului viitor, Creţu estimează că circa 10-15% din tranzacţiile Visa din Europa vor fi făcute pe telefonul mobil.

"În zece ani, estimăm că vom avea de la cinci miliarde la 50 de miliarde de dispozitive conectate la internet şi că tranzacţiile cu mobilul vor întrece tranzacţiile cu cardul bancar", a mai spus directorul Visa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici