Video CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Dudaş: Piaţa berii a demonstrat că printr-o acciză mică se pot realiza venituri mari la buget - VIDEO

Piaţa berii a demonstrat că un nivel mic de acciză şi o "securizare fiscală" a domeniului poate aduce încasări ridicate la buget, mult superioare veniturilor din accizele plătite pentru alte categorii de băuturi, afirmă Doru Dudaş, directorul Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal din Ministerul Finanţelor.

480 afișări

"Piaţa berii a demonstrat că se poate ca un nivel foarte redus de acciză să asigure un volum mare de acciză colectată printr-o securizare fiscală a domeniului", a spus Dudaş, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing&Agriculture.

Ulterior, el a afirmat că o reducere de accize ar putea reprezenta o soluţie şi pentru creşterea gradului de conformare la plată în cazul altor produse accizabile.

Reprezentantul Ministerului Finanţelor a arătat însă că trebuie găsite soluţii pentru a acoperi golurile de venituri bugetare până când o reducere de accize să ducă la lărgirea bazei de impozitare şi creşterea gradului de conformare.

Dudaş a estimat că în cazul băuturilor spirtoase colectarea se află la mai puţin de 50% din nivelul care ar trebui încasat.

Accizele la alcool etilic sunt de 750 de euro/hl de alcool pur, adică mult peste acciza minimă solicitată de directiva europeană, de 450 de euro/hl de alcool pur.

Pe de altă parte, acciza la bere practicată în România se află la nivelul minim acceptat în UE, de 0,748 euro/hl/1 grad Plato, dar încasările vor reprezenta în acest an 64% din total accize aplicate la băuturile alcoolice.

Spre comparaţie, la nivelul anului 2010, accizele din bere au reprezentat în medie 31,7% din încasările pe accizele aplicate la băuturile alcoolice, în condiţiile în care state cu tradiţie practică accize chiar duble la bere: Cehia -1,3 euro, Belgia -1,7 euro sau Austria - 2 euro.

Veniturile din accizele pe bere au însumat 522 de milioane lei in 2009, 553 milioane lei în 2010, 580 milioane lei în 2011 şi se estimează că vor depăşi 600 de milioane lei în 2012.

Valoarea accizelor colectate la bere reprezintă 3,3% din accizele totale şi 1% din veniturile fiscale colectate în România.

Directorul general al asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu, apreciază că pe lângă un nivel corect de acciză mai este important şi comportamentul jucătorilor din domeniu, pentru a putea optimiza gradul de încasare la buget.

"Faptul că pe această piaţă a berii se află jucători mari şi corecţi, companii multinaţionale, a determinat ca şi ceilalţi jucători să se conformeze şi să acţioneze corect", a explicat Bratu.

Adiţional, directorul asociaţiei crede că politica de accizare trebuie să aibă în vedere şi capacitatea de producţie şi perspectivele de dezvoltare pe piaţa locală a sectorului respectiv.

Bratu estimează că piaţa berii din România ar putea creşte cu câteva procente în acest an, faţă de volumul de 17 milioane de hectolitri înregistrat anul trecut, ţinând cont de evoluţia bună din primul semestru.

În primul semestru al acestui an, piaţa berii a crescut cu 4%.

Reprezentantul asociaţiei berarilor a arătat că în prezent acciza reprezintă 15% din valoarea medie a unui litru de bere ieşit din fabrică, iar taxele către buget însumează 45% din preţul de vânzare.

Deşi acciza din România este la minimul permis de legislaţia europeană, un român trebuie să muncească 25 de minute pentru a-şi cumpăra un litru de bere, pe când media europeană este de 8 minute.

Peste 98% din cantitatea de bere consumată în România este asigurată din producţia internă, piaţa berii înregistrând cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentară.

Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în 2004. Printre membrii actuali se numără cinci dintre cei mai mari producători de bere din România: Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries, cărora li s-au alăturat, începând cu 2011, cei mai importanţi de hamei şi malţ - Asociaţia Producătorilor de Hamei din România şi Soufflet Malt România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici