CONFERINŢA MEDIAFAX - Pârvan (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România): Nu banii sunt problema principală a IMM-urilor, ci că nu-şi găsesc locul în economie

Principala problemă a IMM-urile din România nu este reprezentată de bani, ci de organizarea economiei, fiind în special nevoie ca firmele mici şi mijlocii să-şi găsească locul în sistemul economic, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

204 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Pârvan (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România): Nu banii sunt problema principală a IMM-urilor, ci că nu-şi găsesc locul în economie

Cristian Parvan (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Banii sunt importanţi, dar nu sunt principala problemă a IMM-urilor româneşti. Problema este ce produc acestea, ce valoare adăugată aducem prin ce producem? Aici este marea problema a IMM-urilor. (...) România nu poate creşte durabil decât cu capitalul românesc majoritar, bineînţeles şi cu ajutorul investiţiilor străine. Nicio ţară nu poate creşte doar cu investiţii străine. Analiştii de frunte ne explică toată ziua că fără investiţii străine directe murim. Mi se pare hilar un asemenea punct de vedere, pentru că acestea sunt de 1,5 miliarde de euro anual, în timp ce amărâţii noştri de români aduc chiar şi în perioada de criză 2,8 miliarde de euro - 3 miliarde de euro anual în România. Facem orice concesii să aducem 1,5 miliarde de euro şi nu avem soluţii pentru banii românilor din afară", a spus Pârvan la conferinţa MEDIAFAX Talks about SMEs.

El s-a referit la o serie de analize realizate de Ziarul Financiar potrivit cărora 200.000 de firme din România au zero cifră de afaceri.

"Am acordat 600 milioane de euro ajutoare de stat în ultimii ani, din care 90% la multinaţionale. Nu am nimic că sunt multinaţionale, dar am dat ajutoare de stat la nişte investiţii care au creat 3.600-6.000 de locuri de muncă şi în acelaşi timp am dat doar 20 milioane de euro pentru întreprinzătorii debutanţi, care au creat 15.000 de firme şi 30.000 de locuri de muncă. Întrebăm care este politica publică? Nu putem modifica politica publică, dar Guvernul poate stabili anumite grile când acordă ajutoare de stat în funcţie de câte IMM-uri atrag ca subfurnizori aceste investiţii, să ieşim din politica de buncăr", a adăugat Pârvan.

În opinia sa, astfel banii din ajutorul de stat vor putea fi utilizaţi şi pentru IMM-urile care produc diverse produse, subansamble şi astfel să fie integrate în sistemul economic.

"Avem probleme de organizare a economiei, pentru ca IMM-urile să-şi găsească locurile lor în economie. După ce vom rezolva aceste probleme vor veni şi banii", a conchis Pârvan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici