Consilierii economici ai lui Obama, adepţii formulei "Rubinomics"

Principalii consilieri economici ai lui Barack Obama sunt adepţi ai formulei numite "Rubinomics", considerată sursa prosperităţii din anii '90 şi care se caracterizează prin buget echilibrat, comerţ liber şi liberalizarea pieţelor financiare, relatează New York Times în ediţia electronică.

17 afișări
Imaginea articolului Consilierii economici ai lui Obama, adepţii formulei "Rubinomics"

Consilierii economici ai lui Obama, adepţii formulei "Rubinomics" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele ales al Statelor Unite şi-a ales ca principali consilieri economici pe Timothy F. Geithner, pentru postul de secretar al Trezoreriei, Lawrence H. Summers pentru postul de consilier principal pe probleme economice al Casei Albe şi pe Peter R. Orszag ca director de Buget. Cei trei sunt foşti protejaţi ai lui Robert E. Rubin, care a consacrat această formulă, creditată ca fiind sursa prosperităţii în anii '90, în calitate de secretar al Trezoreriei în timpul mandatului lui Bill Clinton.

 

Obama a promis însă că pentru o perioadă va impune mai multe reglementări pentru a evita riscurile cu care se confruntă sistemul financiar în prezent, după liberalizarea pieţelor promovată de Rubin şi Summers. Noul preşedinte intenţionează să aloce miliarde de dolari pentru a stimula economia, fără a se preocupa de deficitul bugetar, să reducă impozitele, să construiască drumuri, şcoli şi alte insituţii care ar crea locuri de muncă.

Lawrence H. Summers, care ar putea deveni cel mai apropiat consilier economic al lui Obama, a menţiont în mod public un plan de stimulare, considerat sursa promisiunii preşedintelui ales, de la sfârşitul săptămânii, de a crea sau salva 2,5 milioane de locuri de muncă.

"Toată lumea ştie că ne confruntăm cu un deficit de o amploare considerabilă (...). Indiferent dacă e vorba de Bob Rubin, Larry Summers sau cel mai conservator economist", a declarat Jared Bernstein, economist în cadrul Economic Policy Institute. Liberalii însă, printre care şi Bernstein, au avut întotdeauna o aversiune faţă de politicile economice centriste din perioada lui Clinton, denunţând concentrarea prea puternică pe reducerea deficitului şi prea puţin pe programe de investiţii destinate creării de locuri de muncă şi clasei de mijloc.

Dar criticii cei mai duri ai lui Rubin sunt chiar liberalii din cadrul Partidului Democrat şi membrii sindicatelor care susţin şi mai mult cheltuielile interne şi politicile comerciale protecţioniste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici