Consiliul Concurenţei analizează preluarea Telemobil de către Cosmote

Consiliul Concurenţei analizeazǎ concentrarea economică realizată de operatorul de telecomunicaţii Cosmote Mobile Telecommunications, prin dobândirea controlului unic asupra companiei Telemobil, care operează reţeaua Zapp, din punctul de vedere al posibilelor efecte anticoncurenţiale.

27 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei analizează preluarea Telemobil de către Cosmote

Consiliul Concurenţei analizează preluarea Telemobil de către Cosmote (Imagine: Mediafax Foto)

"Autoritatea de concurenţă analizează operaţiunea de concentrare economică din punctul de vedere al posibilelor efecte anticoncurenţiale, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice. O decizie cu privire la aceastǎ operaţiune urmeazǎ a fi luatǎ, conform prevederilor legale, în termen de 30 de zile de la data la care notificarea este consideratǎ efectivǎ", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare.

Cosmote a semnat, pe 30 iunie, un acord pentru achiziţia Telemobil, care deţine o licenţă 3G, tranzacţia presupunând plata a 61 de milioane de euro pentru acţiuni şi preluarea de către compania elenă a unor datorii şi alte obligaţii financiare în valoare de 146 de milioane euro.

Datoriile şi obligaţiile financiare pe care Cosmote, parte a grupului elen de telecomunicaţii OTE, urmează să şi le asume provin din extinderea reţelelor de telefonie 3G şi CDMA.

Potrivit Legii concurenţei, sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute de lege. Acestea sunt îndeplinite dacă cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi într-o operaţiune de concentrare economică depăşeşte echivalentul în lei a zece milioane de euro şi există cel puţin doi agenţi economici implicaţi în operaţiune care să realizeze fiecare, pe teritoriul României, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a patru milioane de euro.

În 2008, veniturile Telemobil s-au ridicat la 61 milioane de euro, în timp ce portofoliul depăşea 374.000 de abonaţi.

Cosmote România, al treilea mare operator de pe piaţa locală, a raportat, în primul trimestru, venituri în creştere cu 84,4%, la 98,1 milioane euro, de la 53,2 milioane euro în perioada similară a anului trecut, respectiv un profit operaţional înainte de depreciere şi amortizare (OIBDA) de 13 milioane euro.

Numărul de clienţi ai companiei a urcat cu 45,2% în perioada analizată, la 6,1 milioane de utilizatori, de la 4,2 milioane la 31 martie 2008 şi, respectiv, 5,9 milioane la finele anului trecut.

Grupul elen OTE mai deţine, în România, 54,01% din capitalul Romtelecom, restul titlurilor (45,99%) revenind Ministerului Comunicaţiilor, şi reţeaua de magazine IT&C Germanos.

Compania Telemobil este deţinută de Inquam România, societate înregistrată în Insulele Virgine ale Marii Britanii, care este proprietarul a 99,99% din titlurile operatorului român. La rândul său, Inquam România este controlată grupul Saudi Oger.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici