Consiliul Concurenţei l-a amendat pe Gigi Becali cu 183.000 lei pentru că nu a notificat preluarea Arcom

Consiliul Concurenţei l-a sancţionat pe omul de afaceri Gigi Becali cu o amendă de 183.526 lei pentru că nu a notificat preluarea controlului companiei de construcţii Arcom Bucureşti.

1150 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei l-a amendat pe Gigi Becali cu 183.000 lei pentru că nu a notificat preluarea Arcom

Gigi Becali (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Gigi Becali a cumpărat, în 2008, 71,5% din acţiunile Arcom prin mai multe tranzacţii succesive, dar nu a notificat autoritatea de concurenţă cu privire la operaţiune.

"Cuantumul amenzii reprezintă 1% din cifra de afaceri a firmelor controlate de Becali la nivelul anului 2012. Această amendă este printre sancţiunile de nivel redus, ne-am dus la 1%, minimul legal fiind de 0,5%", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o întâlnire cu presa.

Sancţiunea fost comunicată, iar Becali are la dispoziţie 30 de zile pentru a decide dacă o plăteşte sau o contestă în instanţă, a menţionat Chiriţoiu.

"Potrivit legislaţiei în vigoare este interzisă punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de a fi notificată şi de a obţine autorizarea Consiliului Concurenţei. Cumpărătorul nu poate lua decizii privind compania achiziţionată, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenţa activitatea companiei, încheierea unor contracte, vânzarea activelor, restructurarea companiei înainte ca autoritatea de concurenţă să analizeze operaţiunea din punct de vedere al legislaţiei în domeniu", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

În urma investigaţiei declanşate în 2012, Consiliul Concurenţei a constatat că după dobândirea controlului asupra Arcom Bucureşti, şi implicit asupra companiilor controlate de aceasta, Becali şi-a exercitat drepturile de vot aferente participaţiei achiziţionate în cadrul Adunărilor Generale Extraordinare/Ordinare ale Acţionarilor companiei, în acest fel încălcând regulile privind controlul fuziunilor şi achiziţiilor.

Conform Legii concurenţei, sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ.

Arcom Bucureşti, fosta Antrepriză Română de Construcţii Montaj, a fost înfiinţată în anul 1969 şi are activităţi în următoare domenii: execuţia de lucrări de construcţii, producerea şi comercializarea materialelor de construcţii şi instalatii, realizarea şi montajul confecţiilor metalice, extragerea produselor de balastieră, executarea lucrărilor de terasamente, închiriearea de utilaje de construcţii.

Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici