Consiliul Fiscal critică Finanţele pentru lipsa detaliilor metodologice în fundamentarea prognozei de venituri

Consiliul Fiscal critică Ministerul Finanţelor pentru lipsa detaliilor cu privire la fundamentare prognozelor de venituri din strategia fiscală şi recomandă prezentarea bazelor macroeconomice şi a elasticităţilor luate în calcul pentru fiecare categorie, precum şi impactul deciziilor discreţionare.

21 afișări
Imaginea articolului Consiliul Fiscal critică Finanţele pentru lipsa detaliilor metodologice în fundamentarea prognozei de venituri

Consiliul Fiscal critică Finanţele pentru lipsa detaliilor metodologice în fundamentarea prognozei de venituri (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Consiliul fiscal recomandă prezentarea bazelor macroeconomice şi a elasticităţilor considerate pentru fiecare categorie de venituri, precum şi prezentarea impactului financiar estimat al măsurilor
discreţionare deja adoptate ori care urmează a fi adoptate şi alocarea pe ani a acestuia (acolo unde este cazul). Consiliul fiscal recomandă, de asemenea, un plus de precizie în ceea ce priveşte nivelul TVA şi cel al accizelor luate în calcul în strategie, având în vedere lipsa de claritate a informaţiilor", se arată în opinia Consiliului Fiscal (CF) privind Strategia fiscal bugetară pe perioada 2011-2013.

Opinia Consiliului Fiscal vine la o zi după ce Laurian Lungu, managing partner în cadrul companiei Macroanalitica, a atras atenţia că politica fiscală a fost elaborată în ultimii ani pornind de la o abordare contabilă, în loc de o abordare conceptuală, iar nivelul foarte mare al taxării are un efect contraproductiv, a declarat, joi, Laurian Lungu, managing partner în cadrul companiei Macroanalitica.

"Nivelul fiscalităţii este foarte ridicat şi a depăşit pragul în care beneficiile aduse sunt mai mari decât resursele disponibilizate din economie. (...) Politica fiscală a avut o abordare pur contabilă. Trebuie să existe un concept după care să se studieze politica fiscală şi Finanţele să nu se limiteze la aducerea unor contabili cu care calculează matematic deficitul. Este o penalizare mult prea mare a economiei şi a mediului privat", a spus Lungu.

Astfel, în ceea ce priveşte TVA, Consiliul Fiscal spune că ar trebui menţionată, în mod explicit, ipoteza privind nivelul cotei standard folosite în proiecţia veniturilor bugetare.

Potrivit strategiei fiscale, aprobate săptămâna trecută de Guvern, cota unică şi contribuţiile la asigurările sociale nu vor fi modificate până în 2013, dar nu se precizează dacă va fi păstrată şi TVA la 24%, nivelul majorat începând cu luna iulie.

"Referitor la accize, textul SFB (strategiei fiscal-bugetare) indică transpunerea în Codul fiscal, începând cu 1 ianuarie 2011, a Directivei 2010/12/CE1 privind structura şi nivelul accizelor aplicate produselor din tutun, însă nu explicitează maniera concretă de implementare a acesteia. Este important de precizat dacă transpunerea directivei în legislaţia naţională se va face într-un singură etapă (în 2011) sau eşalonat (în acest caz trebuind, totodată, detaliat calendarul de implementare), având în vedere faptul că termenul limită de transpunere a directivei comunitare în legislaţia naţională este, în cazul României, 31 decembrie 2017", se spune în documentul publicat de Consiliul Fiscal.

Consiliul Fiscal recomandă ca pentru fiecare din obiectivele asumate în cadrul strategiei privind îmbunătăţirea administrării fiscale şi politica cheltuielilor bugetare să fie precizate termene clare de realizare, indicatori de performanţă care să permită monitorizarea, precum şi detalierea eventualelor resurse financiare implicate. În ceea ce priveşte fondurile europene, Consiliul Fiscal consideră oportună explicitarea măsurilor avute în vedere pentru accelerarea absorbţiei acestora în linie cu recomandările generale.

"În opinia Consiliului fiscal, un plus de detalii ar fi binevenit şi în cazul anumitor categorii de cheltuieli, ca de exemplu precizarea surselor pentru reducerea cheltuielilor cu subvenţiile (prevăzute a înregistra scăderi semnificative în termeni nominali pe întreg orizontul SFB) ori enunţarea explicită a ipotezelor cantitative privind numărul de salariaţi şi câştigul salarial mediu din sectorul public ce fundamentează traiectoria capitolului "cheltuieli de personal" în perioada 2012-2013", se spune în opinia CF.

De altfel, CF spune că cifra de 5,9% avansată pentru ritmul de creştere anuală a câştigului salarial mediu brut pe total economie în 2011 implică o dinamică anuală de aproximativ 10% a salariului mediu brut în sectorul privat, dat fiind faptul că reducerea cu 25% la sută a salariilor bugetarilor va fi inversată doar parţial la începutul anului 2011 (+15% în medie conform SFB) şi va fi însoţită de eliminarea celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă.

"O astfel de creştere salarială în sectorul privat pare, în acest moment destul de dificil, de realizat în contextul unei reveniri economice amânate, mai ales având în vedere existenţa unor potenţiale efecte de demonstraţie din partea sectorului public şi a presiunilor suplimentare la nivelul ofertei pe piaţa muncii, exercitate de disponibilizările preconizate în sectorul bugetar", precizează Consiliul Fiscal.

De asemenea, în condiţiile unei reveniri economice incipiente, creşterea de 0,5% avută în vedere în 2011 pentru numărul de salariaţi pe total economie apare drept dificil de realizat, având în vedere
că această estimare implică faptul că sectorul privat va fi capabil nu numai să absoarbă relativ rapid cele 74.000 de persoane disponibilizate în sectorul public în cursul anului 2010 (cea mai parte urmând a fi disponibilizaţi spre sfârşitul anului curent) şi cei 15.000 de salariaţi din sectorul public, cel puţin, ce urmează a fi disponibilizaţi în cursul anului următor (conform ultimei scrisori de intenţie trimise către FMI), dar să şi creeze locuri de muncă suplimentare.

"Coroborând aceste aspecte cu reţinerile exprimate de Consiliul fiscal în opinia privind ultima rectificare bugetară în ceea ce priveşte veniturile programate pentru anul 2010 la capitolele impozit pe profit, accize şi contribuţii sociale, Consiliul fiscal consideră că există riscuri semnificative la adresa prognozei veniturilor pentru anul 2011, riscuri a căror materializare ar antrena, datorită efectului de bază, consecinţe negative asupra veniturilor bugetului general consolidat până la sfârşitul orizontului de prognoză (2013)", se precizează în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici