Consiliul Investitorilor Străini, îngrijorat de modificările aduse programului de guvernare

Intenţia Guvernului de a face o a doua revoluţie a sistemului fiscal într-o perioadă de şase luni, a creat panică în mediul de afaceri, atât pentru companiile locale, cât şi străine, fie ele mici sau multinaţionale, se arată într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini.

179 afișări
Imaginea articolului Consiliul Investitorilor Străini, îngrijorat de modificările aduse programului de guvernare

Consiliul Investitorilor Străini, îngrijorat de modificările aduse programului de guvernare

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificările de substanţă aduse recent programului de guvernare. Transformări de o asemenea anvergură, anunţate intempestiv şi fără suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei şi nu fac decât să şubrezească încrederea investitorilor existenţi sau potenţiali, indiferent de originea lor.

Implementarea grăbită a politicilor fiscale anunţate fără analize serioase, studii de impact sau consultări cu mediul de afaceri pot avea un efect negativ asupra tuturor companiilor din orice sector de activitate, fie ele mari sau mici. Companiile membre FIC au susţinut recent în faţa publicului şi a decidenţilor că România are potenţialul necesar să devină a zecea economie a Uniunii Europene în următorii 20 de ani.

“Schimbările bruşte de politică fiscală fără o fundamentare solidă pot să dea naştere unor incertitudini care îndepărtează România de acest obiectiv. Toate aceste măsuri suplimentare cu impact economic major, trimit un semnal negativ către comunitatea de afaceri şi potenţialii investitori.

Decidenţii trebuie să fie conştienţi de puterea cuvântului lor. Declaraţiile publice pe care le fac pot afecta pieţele şi deciziile investitorilor. Anunţurile succesive de creştere sau scădere a taxelor şi schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudini pentru mediul de afaceri. Pentru investitorii care analizează deja posibilitatea de a veni în România asta înseamnă că vor amâna decizia până când lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi în altă ţară”, se arată în comunicat.

FIC a publicat recent un raport despre impactul investiţiilor străine în economia României, realizat împreună cu Academia de Studii Economice din Bucureşti. Una dintre concluziile principale ale studiului este că investiţiile străine au jucat un rol decisiv în dezvoltarea economică a ţării din ultimii 25 de ani şi sunt indispensabile pentru viitor. Investitorii nu ar trebui descurajaţi să vină în România prin politici publice confuze şi în continuă schimbare.

“Referitor la măsurile anunţate recent, considerăm că unele dintre ele au fost explicate prea puţin sau defectuos, nu au fost însoţite de un studiu de impact şi nu au luat in considerare experienţa nefavorabilă, din alte ţări membre UE şi nu numai. Membrii FIC consideră că impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductivă. Nu doar că ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari dar marje ale profitului mici, dar vine în contradicţie cu practica Uniunii Europene în acest domeniu şi poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune. În acelaşi spirit, considerăm că şi în cazul altor măsuri anunţate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie să cântărească bine si să facă nişte calcule atente de impact. Venind pe fondul creşterii salariilor din sectorul public şi în general al creşterii cheltuielilor publice, astfel de măsuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomică şi bugetară pe care România a obţinut-o cu multe sacrificii şi tocmai în momentul în care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta.

Companiile membre FIC angajează 182.000 de persoane şi au o cifră de afaceri de peste 180 de miliarde de lei, aproximativ 25% din PIB-ul României. Activitatea acestor companii şi implicit activitatea economică din România pot fi puternic perturbate atunci când politicile publice se schimbă în mod radical. Împlinim anul acesta 20 de ani de activitate şi ne dorim în continuare acelaşi lucru pe care ni l-am dorit şi pe care l-am susţinut ca la început: creştere economică sustenabilă, din care toată lumea să aibă de câştigat. Aceasta este tema pe care am dialogat mereu cu autorităţile şi ne exprimăm în continuare deschiderea pentru acest dialog”, se arată în documentul transmis de FIC.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici