Consiliul UE aprobă noi norme privind transportul aerian. Regulamentul urmăreşte să asigure o "concurenţă sănătoasă"

Consiliul UE a aprobat marţi un regulament care urmăreşte să asigure o concurenţă sănătoasă şi să contribuie la menţinerea unui nivel ridicat de conectivitate în întreaga UE, după ce la 20 noiembrie 2018, preşedinţia Consiliului şi Parlamentul European au ajuns la un acord.

529 afișări
Imaginea articolului Consiliul UE aprobă noi norme privind transportul aerian. Regulamentul urmăreşte să asigure o "concurenţă sănătoasă"

Consiliul UE aprobă noi norme privind concurenţa loială în transportul aerian

În contextul creşterii concurenţei globale, UE dispune acum de un instrument eficace pentru a combate practicile comerciale neloiale care ar putea apărea în sectorul transportului aerian din partea unor companii din afara UE, arată un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Concurenţa loială între transportatorii aerieni contribuie la extinderea gamei de opţiuni privind zborurile şi la asigurarea unor preţuri mai accesibile pentru clienţi.

Regulamentul conferă Comisiei competenţa de a efectua o investigaţie şi de a lua măsuri reparatorii financiare sau operaţionale în cazul în care o companie aeriană din afara UE recurge la o practică de denaturare a pieţei care a provocat sau riscă în mod clar să provoace un prejudiciu unui transportator aerian din UE.

Atât măsurile financiare, cât şi cele operaţionale vor fi adoptate prin intermediul unui act de punere în aplicare al Comisiei. Cu toate acestea, măsurile operaţionale vor face obiectul unei proceduri mai stricte.

Noile norme înlocuiesc Regulamentul existent 868/2004, care s-a dovedit a fi ineficient şi care nu a fost niciodată utilizat în practică. La nivel internaţional, nici Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), nici Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) nu dispun de un cadru care să reglementeze concurenţa între transportatorii aerieni.

Votul de marţi al Consiliului încheie procedura legislativă. Parlamentul European a votat la 14 martie 2019. Regulamentul va fi semnat de ambele instituţii şi va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici