Consultanţii fiscali spun că impozitul global va tăia din salarii, angajatorii îi contrazic

Proiectul noului Cod Fiscal prevede că angajatorii nu vor mai reţine lunar impozitul pe venit din salariul angajaţilor, lucru care în opinia consultanţilor fiscali duce la scăderea salariilor. Dar liderii patronali spun că angajatorii se confruntă cu o criză de personal, deci nu vor tăia salariile.

1392 afișări
Imaginea articolului Consultanţii fiscali spun că impozitul global va tăia din salarii, angajatorii îi contrazic

Consultanţii fiscali spun că impozitul global va tăia din salarii, angajatorii îi contrazic

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, anunţat recent de Ministerul Finanţelor, prevede între altele că angajatorii nu vor mai reţine din salariul angajaţilor, în fiecare lună, impozitul pe venit, ci doar contribuţiile sociale. Angajaţii vor trebui, astfel, să îşi plătească singuri acest impozit în cursul anului următor (adică din 2019, dacă noul Cod Fiscal se va aplica din 2018), când vor depune declaraţiile pentru impozitul pe gospodărie. Matematic – şi contabil – vorbind, această măsură îi îndreptăţeşte pe angajatori să scadă proporţional din salarii, pentru că partea pe care acum o reţin din brut nu le mai revine ca plată; în acelaşi timp însă, pe fondul crizei de personal care se tot accentuează, angajatorilor nu le va fi uşor să ia astfel de decizii. De aceea, părerile sunt împărţite.

„Depinde cum au fost negociate salariile şi cu ce prevedere legală poate să vină guvernul pentru a obliga angajatorii să majoreze salariile cu valoarea contribuţiilor angajatorului, care nu vor mai fi contribuţiile angajatorului. În acest moment proiectul nu prevede nimic clar. Dacă nu va exista această obligaţie, doar cei care şi-au negociat salariul net se vor afla în situaţia în care vor trebui să-şi plătească contribuţiile din buzunarul propriu. Eu nu cred că asta se doreşte, dar se poate ajunge la aşa ceva”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandra Smedoiu, director PwC România.

Iar consultantul fiscal Emilian Duca a realizat chiar un model de calcul din care reiese că pierderea salarială în noul regim faţă de actualele formule ar putea ajunge la 10%. La acelaşi salariu brut de 4.000 de lei se pierd 400 de lei din salariul net, arată calculele consultantului, transmise pentru MEDIAFAX. Potrivit acestor calcule, scăderea salariului brut de la 5.000 la 4.000 de lei va duce la o scădere de la 3.000 la 2.600 de lei a salariului net. „O astfel de reducere ar putea fi întâlnită mai ales în sistemul bugetar, unde negocierea salariilor este mai rigidă”, estimează Emilian Duca.

De cealaltă parte, reprezentanţii angajatorilor spun că pentru companii nu va fi deloc uşor să reducă salarii, în condiţiile în care personalul calificat este tot mai greu de găsit, iar tendinţa este de creştere a salariilor. „Cine are salariaţi buni trebuie să fie inconştient, pe criza asta de personal, să le taie din salarii. A, dacă are pe câte unul care nu-şi merită banii sau pe care vrea să-l dea afară, atunci poate să folosească această ocazie”, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. El a precizat că angajatorii au interesul să-şi păstreze oamenii şi să-şi continue activităţile, chiar dacă le va fi tot mai greu să ţină pasul cu schimbările fiscale.

Consultanţii fiscali – convinşi că salariile vor scădea în urma eliminării măsurii de reţinere la sursă a impozitului pe venit – anticipează că diferenţa între salariile de la stat şi cele din mediul privat va creşte în favoarea celor de la stat, consecinţa fiind aceea că angajaţii se vor lupta să migreze din sectorul privat către cel de stat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici