MEDIAFAX TALKS: Asigurările private de sănătate asigură doar 1% din piaţă/ Experţi: Preţul unic ar ajuta mulţi cetăţeni - VIDEO

Asiguratorii privaţi atrag atenţia, în cadrul MEDIAFAX TALKS, că doar 1% din sistemul naţional de sănătate este asigurat de mediul privat, iar o normalitate ar însemna o creştere cu aproximativ 10 procente. În România, 30% dintre spitale sunt particulare, iar 5% din români sunt asiguraţi privat.

330 afișări
Imaginea articolului MEDIAFAX TALKS: Asigurările private de sănătate asigură doar 1% din piaţă/ Experţi: Preţul unic ar ajuta mulţi cetăţeni - VIDEO

MEDIAFAX TALKS: Asigurările private asigură doar 1% din piaţa sistemul naţional de sănătate

"Realitatea ne arată că oricare dintre noi ar avea nevoie de servicii suplimentare. Este încă un produs pe care l-ar putea accesa cetăţeanul în plus faţă de cel oferit de sistemul public. Accesul la aceste servicii private este asemănător cu cel oferit de sistemul public, în sensul că poţi avea acces, atât la clinici private, cât şi la furnizorii de servicii medicale din sistemul public. Din păcate, gradul de deschidere este destul de scăzut", a declarat Sorin Mititelu, CEO BCR Asigurări de Viaţă, în cadrul MEDIAFAX TALKS: Sistemul Medical Privat al României.

Potrivit asiguratorilor, în ultimul an, sistemul privat de sănătate a cunoscut o creştere în rândul cetăţenilor, însă nu se poate, încă, alinia cu media europeană.

"Această creştere este determinată de un nivel relativ scăzut al sistemului public şi atunci, cetăţenii au căutat soluţii în altă parte şi au căutat în zona privată. Creşterea este semnificativă, este spectaculoasă, dar, în continuare, asigurările voluntare de sănătate nu reprezintă prea mult din sistemul naţional de sănătate, este chiar sub 1%. Este un drum destul de lung de parcurs pentru a se ajunge la o situaţie normală în care 5%-10% din piaţa asigurărilor de sănătate ar fi acoperită de către sectorul privat. Consider că este necesară o revizuire a întregului concept pe baza căruia este construit sistemul naţional de asigurări de sănătate, care se bazează pe principiul centralizării, alocărilor administrative şi a unui control foarte strict", a adăugat Sorin Mititelu.

Specialiştii în asigurări spun că o asigurare privată este accesul românului la servicii medicale pe care pachetul de bază public nu le cuprinde şi astfel, se poate vorbi despre o prevenţie în rândul cetăţenilor.

"Cu o asigurare privată de sănătate, indiferent de mediul cultural sau nivelul social din care faci parte, ai acces la tot ce ai nevoie. Statul ar putea să devină un furnizor şi să îşi vândă serviciile către asigurator şi cred că ăsta o să fie următorul pas pentru că statul încă deţine nişte valori umane exatraordinare din punct de vedere medical şi măcar pe acestea din urmă să le ţină în ţară. Anul trecut, piaţa asigurărilor private aproape s-a dublat. Mediul corporatist, cel puţin, pentru că este şi foarte influenţat de ceea ce se întâmplă în Euroapa, vine cu o altă cultură, dar încet, încet, potofoliile asiguratorilor încep să se împartă între corporaţii şi cei care îi urmează, adică firme mai mici româneşti care înţeleg beneficiul unei asigurări de sănătate, îşi menţin angajaţii sănătoşi", a explicat Daniela Ionescu, reprezentant Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNISAR), în cadrul evenimentului MEDIAFAX TALKS: Sistemul Medical Privat al României.

Experţi: Preţul unic pentru asigurarea de sănătate privată ar ajuta mulţi cetăţeni

Piaţa asigurărilor de sănătate private este în continuă creştere faţă de sistemul public, care regresează în fiecare an, explică specialiştii în asigurări de viaţă. Introducerea unui preţ unic pentru o asigurare de sănătate privată ar putea asigura acces pentru mai mulţi cetăţeni români.

"Vorbim despre un sistem bazat pe sistemul public finaţat, se bazează foarte mult pe control, iar acest lucru face ca acest sistem să nu poată să opereze in parametrii doriţi. Sistemul public face paşi înapoi în timp ce sectorul privat a făcut paşi înainte. Important este ca, mai întâi să analizăm şi să măsurăm ricurile, iar de abia după să putem administra aceste asigurări", a declarat Sorin Mititelu, CEO BCR, Asigurări de viaţă, în cadrul MEDIAFAX TALKS: Sistemul Medical Privat din România.

Specialiştii în asigurările private au găsit mai multe metode prin care se poate expune sistemul de asigurări de sănătate la legile economiei de piaţă.

"Furnizarea de servicii medicale de către instituţiile publice şi către clienţii companiilor de asigurări ar putea fi o soluţie. Este neveoie de o corectă competiţie între asigurările de sănătate şi abonamentele medicale, iar oferirea pachetului de bază de asigurări de sănătate ar putea fi făcut şi de către societatea de asigurări, nu doar de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a adăugat Sorin Mititelu.

În cadrul evenimentului MEDIAFAX TALKS, asiguratorii privaţi au transmis că introducerea unui preţ unic pentru asigurarea de sănătate privată ar oferi acces tuturor cetăţenilor români la această asigurare. Reprezentanţii CNAS au explicat faptul că există dificultăţi în ceea ce priveşte transpunerea în practică.

"Se pot găsi formule de coabitare între asigurările de sănătate publice şi cele private. Dar asigurările sociale de sănătate nu au ca obiectiv profitul, ci starea de sănătate a asiguraţilor. Sunt multe probleme care sunt greu de soluţionat. Printre asiguraţii noştri, se numără oameni cu venituri foarte scăzute. Un preţ unic ar însemna pentru cei cu venituri mari nimic şi pentru cei cu venituri mici ar însemana foarte mult", a declarat Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

MEDIAFAX TALKS- Sistemul Medical Privat al României: Piaţa Asigurărilor de Sănătate, care a avut loc joi, 27 aprilie, este unul dintre cele mai importante evenimente care reunesc asiguratorii privaţi de sănătate, cu asociaţiile de pacienţi şi cu actorii sistemului de sănătate din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici