Consumatorul european va putea să-şi schimbe furnizorul de telecomunicaţii într-o singură zi

Europarlamentarul PDL Marian Zlotea a prezentat, duminică, un pachet legislativ care a intrat în dezbaterea Parlamentului European şi care oferă consumatorului posibilitatea de a schimba, într-o singură zi, furnizorul de telecomunicaţii, în cazul în care nu este satisfăcut de serviciile oferite.

25 afișări
Imaginea articolului Consumatorul european va putea să-şi schimbe furnizorul de telecomunicaţii într-o singură zi

Consumatorul european va putea să-şi schimbe furnizorul de telecomunicaţii într-o singură zi (Sursa: Mediafax Foto)

Marian Zlotea a prezentat, într-o conferinţă de presă, un pachet legislativ în domeniul telecomunicaţiilor, al cărui iniţiator este comisarul pentru tehnologia informaţiei şi mass-media Viviane Reding, care a intrat în dezbaterea Parlamentului European şi care include crearea unei autorităţi europene pentru telecomunicaţii, care va oferi şanse egale tuturor concurenţilor şi va proteja consumatorii din toate cele 27 de state membre ale UE.

Această nouă Autoritate se va axa în principal pe problemele legate de concurenţă şi de securitatea reţelelor, primul obiectiv al acesteia urmând a fi acela de a armoniza la standarde optime gestionarea spectrului de frecvenţe radio pentru serviciile de comunicaţii în bandă.

Marian Zlotea a arătat că principala prevedere a pachetului legislativ este aceea că oferă posibilitatea consumatorului din comunitatea europeană să îşi schimbe, într-o singură zi, furnizorul de telecomunicaţii, în cazul în care nu este satifăcut de serviciile oferite.

Zoltea a menţionat că, pentru a se ajunge la acest lucru, trebuie create şi în România condiţiile tehnice pentru implementarea prevederilor acestui pachet de legi, potrivit calendarului propus, adoptarea proiectului urmând a avea loc până la finele anului 2010, când va deveni, pe lângă prevedere europeană, şi lege naţională, România fiind obligată să o respecte.

Europarlamentarul PDL, care este raportor de aviz pe acest pachet legislativ, a arătat că noua legislaţie în domeniul telecomunicaţiilor va aduce noi drepturi şi avantaje consumatorilor români şi va genera totodată servicii de comunicaţii la standarde înalte de calitate, fiind oferite la preţuri accesibile cetăţeanului de rând atât în România, cât şi în ţările membre UE.

„Noua legislaţie va permite promovarea investiţiilor în noua infrastructură de comunicaţii, prin eliberarea de frecvenţe radio pentru serviciile de comunicaţii în bandă largă fără fir”, a mai spus Zlotea, precizând că pachetul legislativ conţine o gamă de servicii variate, ceea ce va spori concurenţa între operatorii economici şi va aduce beneficii consumatorilor în ceea ce priveşte preţurile şi diversificarea serviciilor.

„Noul pachet lagislativ va avea ca scop consolidarea indepedenţei organismelor naţionale de supraveghere în domeniul telecomunicaţiilor, aceasta nemaifiind controlată de operatorii dominanţi sau de autorităţile guvernamentale şi nu în ultimul rând va conduce spre un nivel sporit de securitate a retelelor de comunicaţie, în special prin contracararea viruşilor şi al altor atacuri cibernetice”, a mai spus europarlamentarul PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici