Contract pentru construirea la Cernavodă a primei Instalaţii de detritiere din Europa

Nuclearelectrica şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat contractul pentru finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavodă, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
1232 afișări
Imaginea articolului Contract pentru construirea la Cernavodă a primei Instalaţii de detritiere din Europa

Contract pentru construirea la Cernavodă a primei Instalaţii de detritiere din Europa

Valoarea totală a tranzacţiei este de 195,3 mil. euro, iar Nuclearelectrica va plăti un avans de 15% din preţul contractului, condiţionat de transmiterea unei garanţii pentru plata avansului.

Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de CercetareDezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

„Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie românească inovatoare, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară. KHNP, un expert de top în domeniu, este partenerul potrivit pentru a ne sprijini în realizarea unui proiect sigur si fiabil. Instalaţia de detritiere reprezintă angajamentul constant al Nuclearelectrica pentru operare sigură şi pentru protecţia mediului şi a populatiei. Scopul nostru, prin intermediul proiectelor de investiţii, al progresului tehnologic şi al cooperării internaţionale, este de a oferi României un rol de lider în industria nucleară şi de a sprijini securitatea energetică a acesteia. Felicit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Valcea, echipa Nuclearelectrica şi partenerii noştri pentru eforturile lor şi viziunea comună pentru un viitor sustenabil pentru generaţia următoare”, spune Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.

CTRF va îndepărta tritiul din instalaţie, ceea ce va duce la o protecţie sporită a mediului, în deplină concordanţă cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei. România are oportunitatea de a-şi dezvolta lanţul de furnizori şi de a deveni un centru de dezvoltare şi export al tehnologiei şi al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici şi forţă de muncă locale.

Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU şi din instalaţiile de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă.

Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER, şi va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea. Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu şi tritiu, pentru a alimenta reacţia de fuziune şi vor transforma energia eliberată în electricitate.

Proiectul CTRF, realizat de ICSI Rm. Vâlcea, include inclusiv cerinţele actualizate de securitate nucleară pentru o instalaţie industrială de tritiu, aşa cum au fost stabilite de catre CNCAN, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România.

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectată ca şi contractant de inginerie, procurare şi construcţii (EPC) în urma unei proceduri de achiziţii publice. KHNP are experienţă în dezvoltarea de proiecte similare şi operează o instalaţie similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong, Wolsong Tritium Removal Facility.

„Proiectul instalaţiei de detritiere va beneficia de o cooperare internaţională de clasă mondială în domeniu din partea României, valorificând expertiza în cercetare a Institutului Naţional de CercetareDezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, precum si a partenerilor din Coreea, SUA, Canada şi alte ţări europene”, notează compania.

Instalaţia de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavodă va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică şi operare în vid înalt. Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure şi securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară.

„Lucrăm în mod activ la consolidarea parteneriatelor noastre internaţionale, valorificând expertiza noastră de 26 de ani în operarea în condiţii de siguranţă şi experienţa de peste 50 de ani a industriei nucleare românesti. Ne propunem ca până în 2031 să livrăm nu doar 66% din energia curată a României, ci şi proiecte inovatoare şi eficiente care să sprijine dezvoltarea industriei nucleare locale cu multiple beneficii socio-economice. Acesta este un moment excelent pentru a valorifica expertiza românească pentru un viitor energetic sigur şi pentru a împărtăşi cunoştinţele noastre companiilor şi ţărilor care împărtăşesc aceleaşi viziune”, adaugă Cosmin Ghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici