Contribuţiile băncilor la Fondul de Garantare a Depozitelor vor creşte, începând din 2011

Fondul de Garantare a Depozitelor (FGD) îşi va întări finanţarea prin creşterea contribuţiilor băncilor participante, din 2011, şi va renunţa treptat la liniile de credit stand-by de la instituţiile de credit, potrivit memorandumului de înţelegere încheiat de România cu Uniunea Europeană.

133 afișări
Imaginea articolului Contribuţiile băncilor la Fondul de Garantare a Depozitelor vor creşte, începând din 2011

Contribuţiile băncilor la Fondul de Garantare a Depozitelor vor creşte, începând din 2011 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Întărirea finanţării fondului de garantare a depozitelor se va realiza prin majorarea cotei efective de contribuţie la 0,34% în 2011 şi creşterea progresivă a ratei de acoperire prealabilă la 2%, eliminarea treptată a liniilor de credit stand-by de la instituţiile de credit şi revizuirea aranjamentelor de guvernanţă a Fondului de Garantare a Depozitelor pentru a se asigura că nici membrii consiliului şi nici angajaţii instituţiilor de credit nu sunt reprezentaţi în Consiliul de Administrare al FGD", potrivit memorandumului.

Cota procentuală anuală nu poate depăşi nivelul maxim de 0,5% din echivalentul în lei al soldului depozitelor garantate de Fond, şi se situează în prezent la 0,2%.

Amendamentele necesare schimbărilor legate de FGD vor intra în vigoare de la finele lunii septembrie 2010.

"Pentru asigurarea resurselor financiare ale Fondului fiecare instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României este obligată să acorde anual, la cererea Fondului, o linie de credit stand-by în lei. Convenţiile privind liniile de credit stand-by vor fi încheiate, de regulă, până la sfârşitul lunii februarie a fiecărui an. Fondul va plăti din resursele sale financiare, în termen de 30 de zile de la expirarea perioadei pentru care este acordată linia de credit stand-by, un comision de maximum 0,5% pentru sumele neutilizate", potrivit legii privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar.

Pe de altă parte, Fondul este administrat de un consiliu de administraţie compus din trei membri numiţi de Banca Naţională a României, dintre care unul va fi numit preşedinte, doi membri numiţi de Asociaţia Română a Băncilor, un membru numit de Ministerul Finanţelor Publice, un membru numit de Ministerul Justiţiei.

În prezent consiliul de administraţie al FGD este format din Adrian Cosmescu, director adjunct BNR, Cristian Păunescu, director în cadrul băncii centrale, Lucia Sanda Stoenescu, consilier BNR, Radu Graţian Gheţea, preşedinte Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Negrea, secretar general ARB, Laurenţiu Andrei, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanţelor, şi Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat în ministerul Justiţiei.

Gheţea este şi preşedintele instituţiei de credit CEC Bank, ceea ce înseamnă că nu va mai putea face parte din consiliul de administraţie al FGD după implementarea amendamentelor convenite de autorităţile române cu instituţiile financiare internaţionale.

Depozitele persoanelor fizice şi juridice sunt garantate în limita plafonului de 50.000 euro, echivalent în lei. Valoarea totală a depozitelor garantate se ridica la finele lunii septembrie la 126,13 miliarde de lei, reprezentând 48% din suma totală a depozitelor existente. La Fondul de Garantare a Depozitelor participau la finele anului trecut 34 de instituţii de credit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici