Costurile forţei de muncă au crescut cu 10,6% în România, cel mai intens ritm din Uniunea Europeană

Costurile forţei de muncă au crescut cu peste 10% în România în 2016, fiind la nivelul de 5,40 euro/oră, acesta fiind cel mai intens ritm de creştere din Uniunea Europeană, ţara noastră situându-se pe locul 27 din cele 28 de state UE, potrivit datelor Oficiului Federal german pentru Statistici (Destatis).

910 afișări
Imaginea articolului Costurile forţei de muncă au crescut cu 10,6% în România, cel mai intens ritm din Uniunea Europeană

Costurile forţei de muncă au crescut cu 10,6% în România, cel mai intens ritm din Uniunea Europeană - Destatis

Costurile aferente forţei de muncă în sectoarele de producţie şi în activităţile de prestări servicii au crescut, în anul 2016, cu 10,6% în România, faţă de nivelul din 2015, comparativ cu un ritm de creştere de doar 1,6% la nivelul celor 28 de state membre UE.

Costurile forţei de muncă în România au ajuns astfel la nivelul de 5,40 euro/oră, faţă de media de 25,7 euro/oră la nivelul Uniunii Europene şi de 30,0 euro/oră în zona euro.

România rămâne un stat în care costurile forţei de muncă sunt foarte mici comparativ cu restul ţărilor UE, ţara noastră fiind pe locul 27 din cele 28 de state membre ale Blocului comunitar.

Cele mai ridicate costuri ale forţei de muncă în UE sunt în Danemarca (43,4 euro/oră), iar cele mai mici în Bulgaria (4,40 euro/oră), potrivit calculelor realizate de Oficiul Federal german de Statistici (Destatis) pe baza datelor furnizate pe 29 martie 2017 de Oficiul UE pentru Statistici (Eurostat).

În Germania, costurile forţei de muncă au crescut cu 2,5%, ajungând la 33,40 euro/oră (locul şapte în UE, la egalitate cu Olanda). Costurile forţei de muncă sunt 41,20 euro/oră în Belgia (+0,1%), 36,3 euro/oră în Franţa (+1,6%), 27,0 euro/oră în Italia (-0,7%), 26,1 euro/oră în Marea Britanie (+1,5%) şi 8,4 euro/oră în Ungaria (+4,9%). În unele ţări, costurile forţei de muncă au scăzut: în Croaţia nivelul este de 8,7 euro/oră (-9,6%), în Malta, 12,5 euro/oră (-1,8%) şi în Grecia, 13,90 euro/oră (-1,5%).

"Cea mai intensă creştere a costurilor forţei de muncă se înregistrează în statele est-europene membre UE, unde nivelul salariilor este semnificativ mai redus. În România, costurile forţei de muncă au crescut puternic, cu 10,6%, dar rămân la doar 5,40 euro pe oră. În Bulgaria, nivelul este de doar 4,40 €/ oră, practic de aproape zece ori mai puţin decât în Danemarca, unde sunt cele mai mari costuri, 43,40 €/oră", notează ediţia germană a agenţiei Reuters.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici