Cota de lapte a României va fi majorată cu 2% începând cu 1 aprilie

Cota de lapte alocată României va creşte cu 2% din următorul an de piaţă, care începe la 1 aprilie 2008 şi se încheie la 31 martie 2009, majorarea fiind aplicată tuturor statelor membre, ca urmare a unei decizii a Consiliului de Miniştri ai Agriculturii din UE.

19 afișări
Imaginea articolului Cota de lapte a României va fi majorată cu 2% începând cu 1 aprilie

Cota de lapte a României va fi majorată cu 2% începând cu 1 aprilie (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul a aprobat luni propunerea Comisiei Europene (CE) de a majora cu 2% cota de lapte la nivel european, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Cota de lapte alocată României este de 3,05 milioane de tone şi este împărţită în două categorii, pentru vânzări directe şi pentru livrări la fabricile de procesare. De la 1 aprilie, cota va ajunge la un nivel de 3,11 milioane de tone.

Suplimentarea era aşteptată de producători întrucât sunt planificate investiţii în noi capacităţi de producţie. În ceea ce priveşte anul de piaţă curent ( 1 aprilie 2007-31 martie 2008), reprezentanţii producătorilor prognozează că România va realiza circa 80% din cotă, unii dintre crescători fiind afectaţi de lipsa furajelor şi a fondurilor necesare pentru investiţii în dezvoltarea fermelor şi creşterea calităţii laptelui.

Totodată, potrivit preşedintelui Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, de vină pentru nerealizarea cotei de lapte este şi modalitatea de repartizare a cantităţii între fermieri, unii dintre crescătorii care produc lapte doar pentru consumul propriu primind cote pentru vânzarea directă a laptelui.

Comisia Europeană a adoptat în decembrie o propunere de majorare a cotei de lapte cu 2%, la nivelul UE, în contextul majorării cererii la nivel european şi mondial.

Pentru ca propunerea să intre în vigoare, Parlamentul European trebuie să-şi exprime opinia, iar apoi să fie aprobată de Consiliul de Miniştri, cu majoritate calificată de voturi.

Parlamentul s-a propunţat asupra propunerii în luna martie, arătând că statele membre ar trebui să aibă posibilitatea să opteze voluntar pentru o creştere de 2%. În acelaşi timp, taxele pentru depăşirea cotei nu ar trebui aplicate decât dacă există un excedent la nivel european, după reechilibrarea între ţările care şi-au depăşit cotele şi cele care le-au subutilizat.

Majorarea cotei de lapte este menită şi să asigure o "aterizare uşoară" în piaţa complet liberalizată, după 2015, când sistemul cotelor va fi eliminat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici