Credit Suisse: 2016, an de referinţă în economia mondială, marcat de normalizarea dobânzilor în SUA

Anul 2016 va fi unul de referinţă pentru economia mondială, în condiţiile în care Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite urmează să înceapă procesul de normalizare a dobânzilor după şapte ani de relaxare monetară fără precedent în istorie, se arată într-un raport al Credit Suisse.

597 afișări
Imaginea articolului Credit Suisse: 2016, an de referinţă în economia mondială, marcat de normalizarea dobânzilor în SUA

Credit Suisse: 2016, an de referinţă în economia mondială, marcat de normalizarea dobânzilor în SUA (Imagine: Shutterstock/Arhiva Mediafax Foto)

Începerea procesului de înăsprire a politicii monetare de către Fed se va produce într-o economie globală în care există divergenţe record de strategie între cele mai dezvoltate economii şi o intersectare a problemelor structurale cu dinamica normală a ciclurilor, afirmă în raportul referitor la perspectivele mondiale Ric Deverell, director pentru cercetare la Credit Suisse.

Deverell explică faptul că în loc să urmeze modelul Fed, aşa cum s-a întâmplat în ciclurile economice precedente, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Japoniei vor relaxa probabil politicile monetare, în timp ce autorităţile din China continuă să combată excesele investiţiilor din trecut.

Oficialul Credit Suisse notează că "intersectatea problemelor ciclice cu cele structurale va rezulta probabil în schimbări substanţiale în circulaţia capitalului la nivel global".

Credit Suisse anticipează că Fed va majora dobânda de politică monetară de patru ori în 2016, iar perspectivele economice în lume vor fi divergente.

Banca elveţiană prognozează într-un scenariu de bază că în 2016 va avea loc o redresare economică modestă, alimentată de stabilitatea consumului pe pieţele dezvoltate.

În China, echipa coordonată de Deverell consideră că economia va răspunde la măsurile de stimulare adoptate recent de banca centrală, cu toate că scăderea investiţiilor este un risc major pentru perspectiva de creştere.

În cazul Statelor Unite, Credit Suisse se aşteaptă ca accelerarea inflaţiei core, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, să ducă la creşterea dobânzilor şi la înăsprirea condiţiilor de finanţare.

Între 10 plasamente recomandate de Credit Suisse pentru anul viitor se află achiziţiile de dolari în detrimentul euro şi al francului elveţian, banca anticipând amplificarea impactului politicilor divergente ale Fed şi BCE. Credit Suisse consideră probabil ca Banca Naţională a Elveţiei să prevină în continuare aprecierea francului faţă de euro.

Banca elveţiană mai recomandă plasamentele în acţiuni europene, în perspectiva înăspririi politicii monetare a Fed, a deprecierii euro către nivelul de paritate şi a extinderii programului BCE de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţii de obligaţiuni.

Credit Suisse anticipează o evoluţie ascendentă a profiturilor companiilor europene, care va face ca acţiunile acestora să aibă performanţe mai bune decât titlurile companiilor americane.

Alte operaţiuni recomandate de Credit Suisse sunt vânzarea de dolari australieni în favoarea celor americani, cumpărarea de obligaţiuni germane pe termen de doi ani şi vânzarea de titluri ale Trezoreriei SUA cu scadenţă de cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici