Creditele ipotecare şi cele de nevoi personale garantate sunt cel mai greu de accesat

Creditele ipotecare şi cele de nevoi personale garantate sunt cel mai greu de accesat la bănci în această perioadă, în principal din cauza garanţiei pe care o depune clientul, întrucât preţurile imobilelor nu sunt bine definite pe piaţă, a declarat marţi, preşedintele Kiwi Finance, Anca Bidian.

44 afișări
Imaginea articolului Creditele ipotecare şi cele de nevoi personale garantate sunt cel mai greu de accesat

Creditele ipotecare şi cele de nevoi personale garantate sunt cel mai greu de accesat

"Până se vor relua tranzacţiile pe piaţa imobiliară, băncile nu pot lua în calcul o garanţie despre care nu ştiu dacă mâine se topeşte", a afirmat Bidian într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că circa nouă bănci cu care Kiwi Finance colaborează nu mai acordă credite în această perioadă.

"Dacă în octombrie am înregistrat o creştere de 60% la creditele intermediate faţă de septembrie, în noiembrie au fost trei săptămâni în care ne-am sfătuit clienţii să aştepte cu creditul, pentru că a fost o situaţie volatilă, condiţii care se schimbau de la o zi la alta", a spus Bidian.

Ea a menţionat că avansul solicitat de bănci pentru creditele ipotecare este de 25-50%.

"Încă din luna mai, dar şi în iunie şi iulie, apăruseră semne că piaţa imobiliară este blocată din cauza creşterii preţurilor la apartamentele vechi. Preţurile din prezent reprezintă o simplă corecţie, cu 15-20%, faţă de vara acestui an", a afirmat Bidian.

Preşedintele Kiwi Finance apreciază că factorii care ar putea influenţa în mod direct stimularea creditării ipotecare constau într-un plan coerent anticriză realizat de Guvern, politica monetară şi administrativă a băncii centrale, politica de risc a băncilor şi atingerea unei convergenţe a preţurilor practicate de dezvoltatorii imobiliari cu putere reală de cumpărare.

"Pentru 2009, aceste politici şi strategii sunt absolut obligatorii, dar sunt convinsă că vor fi definite. Acum depindem de politic, poate mai mult decât din 1989 încoace, pentru realizarea unui plan de guvernare stabil", a precizat preşedintele Kiwi.

Unul din trei români sunt nemulţumiţi de relaţia pe care o au cu banca la care au contractat un credit, din cauza lipsei de informare asupra creşterii ratei de dobândă, precum şi din cauza comisioanelor ascunse, a lipsei de comunicare şi a calităţii serviciilor, potrivit unui studiu realizat de Kiwi Finance.

Studiul "Planurile şi temerile românilor pe timp de criză" a fost realizat în perioada 1-30 noiembrie pe un eşantion de 7.734 de persoane din mediul urban, cu vârste între 27 şi 55 de ani, angajaţi cu venituri de 400 - 2.000 de euro.

Majoritatea dintre respondenţi sunt clienţi ai brokerului de credite Kiwi Finance. O pondere de 59% dintre participanţii la studiu cred că actuala criză financiară le va afecta semnificativ bugetul pentru cheltuielile curente. Circa jumătate dintre respondenţi au declarat că intenţionează să realizeze investiţii imobiliare anul viitor, 23% vor să cumpere un autoturism, în timp ce 2% au proiecte de afaceri.

Întrebaţi de unde vor avea bani pentru achiziţii imobiliare, 75% au spus că vor să acceseze un credit, 29% - din economisire, 8% de la rude, tot 8%, vânzări de bunuri imobiliare, iar 3% din alte surse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici