Creditele neperformante din sistemul bancar românesc vor atinge maximul la sfârşitul anului

Agenţia de evaluare financiară Fitch se aşteaptă ca împrumuturile neperformante din sistemul bancar românesc să atingă nivelul maxim la sfârşitul anului, la 14-16% din soldul creditelor, nivel ridicat pentru regiunea Europei Centrale şi de Est.

690 afișări
Imaginea articolului Creditele neperformante din sistemul bancar românesc vor atinge maximul la sfârşitul anului

Creditele neperformante din sistemul bancar românesc vor atinge maximul la sfârşitul anului (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Creditele neperformante au ajuns la 13% în aprilie, de la 11,9% în decembrie.

"Contracţia economiei României a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar. Stabilizarea şi îmbunătăţirea calităţii activelor este principala provocare pentru băncile ddin România; agenţia se aşteaptă ca împrumuturile neperformante să ajungă la maxim la sfârşitul anului, la un nivel relativ ridicat faţă de alte state din regiune, estimat de Fitch la 14-16%", se arată într-un raport al agenţiei asupra sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est.

Economia României arată semne de recuperare după o recesiune îndelungată, evoluţie care ar susţine îmbunătăţirea rezultatelor sistemului bancar. În primul trimestru, România a avut o creştere economică anuală de 1,7%, iar Fitch se aşteaptă la un avans de 1,5% pe parcursul anului, urmat de o accelerare la 3,5% în 2012. Spre deosebire de cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est, România a rămas în recesiune anul trecut, notează Fitch, ca urmare a implementării, în contextul crizei globale, a programului de austeritate al Guvernului, care a inclus reducerea cu 25% a salariilor din sectorul de stat.

Fitch ia în calcul, pentru scenariul de bază privind România, că autorităţile vor continua să-şi respecte ţintele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional prin acordul încheiat în martie. Această evoluţie ar trebui să sprijine încrederea pieţelor în economia ţării şi să repună creşterea pe o traiectorie mai sustenabilă.

Fitch anticipează că intrarea în incapacitate de plată a Greciei şi/sau a băncilor elene nu ar conduce la o retragere de către instituţiile de credit a finanţărilor pentru subdsidiarele din Europa Centrală şi de Est, iar subsidiarele din România, într-un astfel de scenariu, nu vor fi supuse unui val de retrageri de depozite de către populaţie.Totuşi, astfel de riscuri nu pot fi pe deplin respinse având în vedere incertitudinea considerabilă în privinţa evoluţiei situaţiei băncilor-mamă.

Creditarea în România continuă să fie dominată de împrumuturile în valută, 64% din creditele de retail şi 60% din expunerea pe companii la sfârşitul primului trimestru, notează Fitch. Deprecierea leului în raport cu euro a fost limitată în timpul crizei, ir agenţia nu se aşteaptă la o schimbarea acestui trend pe termen scurt. Totuşi, în cazul unei deprecieri puternice, atât calitatea activelor cât şi ratele de adecvare a capitalului ar intra sub presiune semnificativă.

Mediul de afaceri pentru bănci a fost afectat puternic de activitatea industrială slabă şi evoluţia lentă a consumului începând de la sfârşitul anului 2008. Creditarea a avut o evoluţie negativă în 2009 şi 2010, cu execpţia sectorului ipotecar, susţinut de programul "Prima Casă".

Banca Naţională a României a luat măsuri pentru a încuraja creditarea prin dobânda de politică monetară şi cerinţele referitoare la rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută. Fitch se aşteaptă la o creştere netă, excluzând inflaţia şi impactul cursului, în acest an, susţinută de recuperarea activităţii economice şi politicile monetare.

Sistemul bancar a revenit pe profit în primul trimestru, iar Fitch se aşteaptă la un rezultat pozitiv pentru întreg anul 2011.

Fitch consideră capitalizarea sistemului bancar ca fiind adecvată în prezent, având în vedere rata de adecvare a capitalului de 14,8% la finele lunii martie, acoperirea aproape în totalitate (95%) a creditelor neperformante şi aşteptările pentru creştere economică în acest an. Rata adecvării capitalului rămâne însă dependentă într-un grad ridicat de evoluţuia economiei şi a leului, potrivit agenţiei.

Specialiştii Fitch evaluează Indicatorul pentru Sistemul Bancar din România cu rating "D", la acelaşi nivel cu Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia. Perspectiva sistemului bancar din România este stabilă. Indicele măsoară calitatea sistemului bancar pe o scară de la "A" (foarte ridicată) la "E" (foarte scăzută).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici