IMOBILIARE. Cresc preţurile locuinţelor şi chiriilor locuinţelor ANL. Chiar şi cu 50%

  • A fost publicat în Monitorul Oficial un ordin care prevede o creştere a preţurilor şi chiriilor locuinţelor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL)
  • Este vorba despre Ordinul 3519/2020 al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
  • Preţurile locuinţelor şi chiriilor locuinţelor ANL va creşte substantial în acest an
2191 afișări
Imaginea articolului IMOBILIARE. Cresc preţurile locuinţelor şi chiriilor locuinţelor ANL. Chiar şi cu 50%

La începutul aceastei săptămâni, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei care prevede o creştere a preţurilor şi chiriilor locuinţelor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL)

Mai exact, este vorba despre Ordinul 3519/2020 al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei care prevede creşterea valorii de înlocuire pe metrul pătrat la apartamentele ANL de la 1.916,42 la 2.996,00 lei/mp inclusiv TVA.

Ca urmare a acestei modificări, preţurile locuinţelor şi chiriilor locuinţelor  ANL va creşte substantial în acest an, valoarea de înlocuire crescând cu peste 50%.

“Pentru anul 2020, valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condiţiile legii, în cursul anului 2019 de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul 2019 în cadrul Programului de construcţii locuinţe pentru tineri şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuinţe”, scrie în prezentul ordin.

Valoarea de înlocuire pe metrul pătrat pentru locuinţele ANL se stabileşte anual  în conformitate cu prevederile Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

“Valoarea medie ponderată pe metru pătrat calculată la valorile de investiţii ale obiectivelor cu contracte de antrepriză încheiate în anul 2019 are la bază 39 de contracte încheiate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe cu antreprenorii, pentru construirea a 1.107 de locuinţe cu un total de 87.024,12 mp suprafaţă construită desfăşurată, şi este de 2.735,57 lei/mp inclusiv T.V.A”, mai scrie în prezentul ordin.

Valoarea de înlocuire înseamnă totalitatea cheltuielilor ocazionate de achiziţionarea sau construirea unui mijloc fix nou, identic cu cel existent, cu respectarea nivelului preţurilor din perioada actuală. 

Preţul de vânzare pentru locuinţele ANL, conform Legii nr. 152/1998 “se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum şi de către autorităţile administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii sau de către unele unităţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorităţi, potrivit legii, şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.”

Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate (…), se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului, mai scrie în Legea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Prezentul ordin este în vigoare din data de 3 august, când a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 695. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici