Creşte euro! Analiştii economici anticipează un curs de 5,11 lei/euro peste 12 luni

Analiştii economici membri ai asociaţiei CFA România anticipează un curs de 5,11 lei/euro peste 12 luni şi o inflaţie medie de 5,8%, impactul economic al coronavirusului urmând să dureze cel puţin până în trimestrul IV al anului 2022.

1980 afișări
Imaginea articolului Creşte euro! Analiştii economici anticipează un curs de 5,11 lei/euro peste 12 luni

Creşte euro! Analiştii economici anticipează un curs de 5,11 lei/euro peste 12 luni

“ În contextul creşterii substanţiale a ratei inflaţiei, anticipatiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească. În concordanţă cu aceste evoluţii, au crescut şi anticipatiile de majorare a ratelor de dobânda de piaţă monetară, acestea indicând anticipaţii de majorare a ratei de dobânda de politică monetară de cel puţîn încă trei ori în următoarele 12 luni. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 56,6 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte). Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 5,8%. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 91% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1145 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9600.

În cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale (durata impactului economic al coronavirusului, evoluţia PIB şi a deficitului bugetar).

Cea mai mare parte a participanţilor la sondaj, 75%, anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura cel puţîn până în trimestrul IV al anului 2022.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 înregistrează o valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3%, iar pentru anul 2022 este 6%.

În termeni reali PIB în anul 2021 are o valoare medie a anticipaţiilor de +6,6%, iar pentru anul 2022 de 3,9%.

Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici