Creşterea economică a atins niveluri record

Creşterea economică reală din primul semestru s-a accelerat semnificativ comparativ cu perioada similară din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele valori reprezentând niveluri record pentru România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

26 afișări
Imaginea articolului Creşterea economică a atins niveluri record

Creşterea economică a atins niveluri record (Imagine: Mediafax Foto)

Produsul Intern Brut (PIB), în preţuri curente, estimat pentru primul semestru a fost de 195,76 miliarde de lei, iar pentru trimestrul doi de 109,01 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al INS.

Institutul Naţional de Statistică dispune de date trimestriale începând din 1998, însă, din 1990 până la acel moment, România fie a avut o scădere economică, fie avansul a fost mai redus.

La nivel semestrial, precedentul record, de 7,4%, a fost atins în primele şase luni din 2006, iar la nivel trimestrial, de 7,9%, în intervalul aprilie-iunie 2006.

Cele mai ridicate niveluri ale creşterii economice trimestriale au fost înregistrate în iulie-septembrie 2004 şi octombrie-decembrie 2004, de 9,8% şi, respectiv, 9,5%, însă nu pot fi făcute comparaţii relevante între diferitele trimestre ale unui an.

În luna august, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a arătat că PIB aferent primului semestru din acest an a înregistrat un avans de 8,6%, pe fondul unei creşteri economice de 8,9% în trimestrul al doilea, ambele valori reprezentând un record pentru ultimele două decenii.

INS nu prezintă date referitoare la factorii care au determinat creşterea economică, informaţiile urmând să fie prezentate în cadrul unei conferinţe de presă programată pentru 11 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici