Criza aduce hotelurile de la munte la limita supravieţuirii

Gradul de ocupare al hotelurilor de la munte a scăzut în primele şase luni din acest an, din cauza crizei financiare, la jumătate comparativ cu perioada similară din 2008, iar în aceste condiţii hotelierii spun că nu mai reuşesc să îşi acopere cheltuielile.

174 afișări
Imaginea articolului Criza aduce hotelurile de la munte la limita supravieţuirii

Hotel Silva din Buşteni (Imagine: Mediafax Foto)

"Gragul de ocupare a scăzut cu circa 40 de puncte procentuale în acest an. Dacă în luna iunie a anului trecut aveam un grad de ocupare de 65%, acum acesta a coborât la 25%", a declarat agenţiei MEDIAFAX Romeo Almăşan, directorul hotelului Belvedere din Predeal, care îl are drept coproprietar pe Anghel Iordănescu, fost selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României.

Almăşan spune că din cauza crizei economice, mai multe pensiuni din Predeal au fost nevoite să se închidă.

În plus, numărul turiştilor din staţiune este la jumătate comparativ cu anul trecut.

"Suntem pe linia de supravieţuire în acest moment. Obiectivul nostru pentru acest an este să ne menţinem pe piaţă", a afirmat Almăşan.

El a adăugat că cea mai mare scădere nu este cea a numărului de turişti, ci a numărului de conferinţe şi team-building-uri organizate în hoteluri.

"Dacă anul trecut aveam circa trei evenimente în fiecare week-end, acum abia mai avem două pe lună", a precizat directorul hotelului Belvedere.

Şi Liviu Cocoş, proprietarul complexului Pârâul Rece din Predeal, se plânge că lucrurile merg mult mai rău ca anul trecut.

"Merge prost. Avem un grad de ocupare de 25-30%, şi aproape că nu se mai acoperă cheltuielile", a spus Cocoş.

El a adăugat că cea mai mare scădere este pe segmentul evenimentelor organizate de companii.

Şi în cazul hotelului Sinaia din staţiunea cu acelaşi nume scăderea gradului de ocupare în luna iunie este de aproape 25 de puncte.

"Cel mai mult a scăzut numărul românilor, dar şi turiştii străini sunt mai puţini. Cea mai mare scădere la turiştii străini este în cazul spaniolilor", spune Sanda Dodrea, directorul agenţiei de turism a hotelului Sinaia.

Ea a adăugat că tarifele au rămas la nivelul anului trecut, iar hotelul încearcă să atragă clienţii cu diverse tipuri de oferte speciale.

"Cea mai mare scădere o înregistrăm la conferinţe, al căror număr s-a redus la jumătate", a mai spus Dordea.

Deşi a redus tarifele cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, activitatea hotelului Silva din Buşteni a scăzut drastic în acest an.

Gradul mediu de ocupare a scăzut la jumătate, de la 60% anul trecut la 30% în acest an.

"Conferinţele sunt la pământ. Sperăm să depăşim momentul acesta fără să ne sufocăm", a spus Marius Seceleanu, directorul de marketing al hotelului Silva.

(Material realizat de Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici