Criza cipurilor. Producătorii din Germania extind facilităţile de producţie

  • Producătorii de cipuri din Dresda, Germania, reacţionează la cererea în creştere puternică de semi­conductori prin extinderea faci­lităţilor de producţie.
  • Gigantul german a anunţat recent deschiderea unei noi fabrici de semiconductori.
  • Firma a pompat aproximativ 1 miliard de euro în noua unitate.
1051 afișări
Imaginea articolului Criza cipurilor. Producătorii din Germania extind facilităţile de producţie

Criza cipurilor. Producătorii din Germania extind facilităţile de producţie

Gigantul german din sectorul ingineriei şi tehnologiei Bosch a anunţat recent deschiderea unei noi fabrici de semiconductori la nord de Dresda, în statul german Saxonia. Firma a pompat aproximativ 1 miliard de euro în noua unitate, aceasta fiind cea mai amplă investiţie individuală din istoria de 130 de ani a companiei.

Noua fabrică va întări reputaţia zonei ca unul dintre cele mai im­portante huburi de micro­electronice ale Europei. Aceasta a ajuns să fie supranumită Silicon Saxonia.

Acesta este şi numele unei asociaţii din industrie. Managing di­rec­torul acesteia, Frank Bosenberg, arăta recent că acest cluster a „înregistrat creştere continuă din 2009“, menţionând aproximativ 2.300 de companii cu aproximativ 60.000 de companii active în industria din Saxonia şi generând aproximativ 16,5 mld. euro anul trecut.

Mai mulţi jucători deja prezenţi intenţionează să investească mult mai mult pentru a-şi creşte producţia ca reacţie la cererea solidă de semiconductori.

Clusterul din Dresda este aproape unic în Europa, singurul său rival semnificativ fiind zona Grenoble din Franţa cu o densitate similară de producători de semi-conductori, companii de inginerie şi instituţii de cercetare.

Se vorbeşte foarte mult în ultima vreme despre dorinţa UE de a deveni mai puţin dependentă de livrările de semiconductori din America de Nord şi Asia, iar autorităţile de la Bruxelles sunt dispuse să aloce miliarde pentru co-finanţarea mai multor unităţi de producţie europene.

Jan-Peter Kleinhans, director în cadrul think tank-ului Stiftung Neue Verantwortung din Berlin arată că strategii europeni cred că prin construirea mai multor unităţi locale vor fi evitate viitoare şocuri la nivelul aprovizionării şi va fi redusă dependenţa blocului de importuri.

„Însă lucrurile nu merg aşa, chiar şi TSMC din Taiwan nu poate produce semiconductori doar pe cont propriu. Firma depinde de o reţea uriaşă de furnizoti, astfel că ar fi naiv să credem că am putea fi cu adevărat independenţi doar pentru că avem fabricile“.

Keinhans adaugă că nu intenţionează să minimizeze importanţa ultimelor investiţii din Germania, avertizând însă că alte sectoare de semiconductori care sunt la fel de importante pentru economia europeană, producătorii europeni nu sunt bine poziţionaţi şi au rămas în urma din punct de vedere al proceselor de fabricare şi design.

CITEŞTE AICI: Criza globală de cipuri va dura până la jumătatea anului 2022, cel puţin

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici