Criza economică riscă să se aprofundeze în România

Parlamentul de la Bucureşti a respins miercuri învestirea Guvernului propus de Lucian Croitoru, accentuând instabilitatea politică din ţară şi punând sub semnul îndoielii cea de-a treia tranşă a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional, titrează prea internaţională.

54 afișări
Imaginea articolului Criza economică riscă să se aprofundeze în România

Criza economică riscă să se aprofundeze în România (Imagine: Mediafax Foto)

Concentrându-se asupra votului din Parlament, unde Guvernul propus de Lucian Croitoru a fost respins cu 250 de voturi, faţă de 189 în favoare, agenţia China Nouă, avertizează că această nouă situaţie ar putea conduce la întreruperea acordului cu FMI, ceea ce ar avea consecinţe grave asupra credibilităţii României pe plan extern.

Euronews subliniază că cele trei partide de opoziţie s-au unit pentru a bloca numirea lui Croitoru, iar aceasta este o veste proastă pentru preşedintele Băsescu înaintea alegerilor prezidenţiale de la 22 noiembrie. Totodată, economiştii avertizează că ţara ar putea rata acordarea celei de-a treia tranşe din împrumutul de 20 de miliarde de euro, din causa crizei politice şi a lipsei reformelor negociate.

Respingerea acestei candidaturi a fost previzibilă, apreciază DPA, adăugând că preşedintele Traian Băsescu se confruntă în prezent cu presiunea de a nominaliza un nou candidat care să poată forma un Guvern funcţional, capabil să adopte reforme şi să propună un proiect de buget pe 2010, înainte de termenul limită din decembrie, stabilit de FMI, Banca Mondială şi UE.

Cu fiecare zi, România se afundă tot mai mult în criza provocată de războiul între majoritatea parlamentară şi preşedinte, disputându-şi dreptul de a desemna premierul, apreciază RFI, atrăgând atenţia asupra recesiunii severe cu care se confruntă România.

Cotidianul EL Pais, apreciază că, în lipsa ajutorului de la forurile financiare internaţionale, Romania va trebui să apeleze la împrumuturi de la băncile interne, ceea ce va afecta sectorul privat. Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan apreciază că "salariile oficialilor vor fi diminuate, iar pensiile vor fi îngheţate" adăugând că "soluţia este de a atrage din nou investiţiile străine".

"Constatăm că legea licitaţiilor publice a fost modificată de cinci ori în 2009 pentru a satisface nevoile diferitelor ministere", aprecizată preşedintele Transparency International Romania, Victor Alistar, conform căruia politizarea serviciilor publice pe fondul diminuării presiunilor din partea UE şi succedarea mai multor campanii electorale a dus la înmulţirea cazurilor de corupţie.

Agenţia Ansa, preluată de câteva ziare italiene, se mulţumeşte să prezinte pe scurt respingerea Guvernului, în timp ce mai multe cotidiene britanice sau americane preiau ştirile difuzate miercuri de agenţiile Reuters şi Associated Press. Astfel, New York Times şi Irish Times preiau ştirea Reuters, în timp ce Wall Street Journal şi alte câteva ziare americane preiau ştirea AP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici