Croitoru: Aproximativ 500.000 de angajaţi nu au ce să facă în sectorul bugetar

Aparatul bugetar este supradimensionat cu aproximativ 500.000 de oameni, nu doar 100.000 - 200.000 de angajaţi cum se vorbeşte în prezent, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, în cadrul unei întâlniri cu doctoranzii de la Academia de Studii Economice.

45 afişări
Imaginea articolului Croitoru: Aproximativ 500.000 de angajaţi nu au ce să facă în sectorul bugetar

Croitoru: Aproximativ 500.000 de angajaţi nu au ce să facă în sectorul bugetar (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Croitoru le-a spus studenţilor că, în ciuda unorestimări potrivit cărora în sectorul bugetar ar fi angajaţi100.000-200.000 de oameni a căror productivitate a muncii estefoarte redusă, situaţia reală se referă la 500.000 de oameni care"nu au ce să facă în sectorul bugetar".

El răspuns întrebărilor privind reluarea creşterii economice,arătând că România nu are resurse pentru a ieşi singură dincriză, iar revenirea va depinde de reivgorarea pieţelor externe şide credibilitatea oferită de politicile interne pentru a atrageinvestitorii străini.

Croitoru spune că, în acest caz, mediului politic nu-i rămânedecât să creeze condiţiile propice pentru investitorii străini şiromâni, singurii care pot readuce economia pe creştere.

Consilierul guvernatorului BNR crede că principalapreocupare a Guvernului trebuie s-o reprezinte "curăţareabugetului", care în momentul de faţă este plin de "foarte multemizerii".

Din datele prezentate în scrisoarea suplimentară de intenţie laacordul cu FMI reiese că Executivul s-a angajat să limiteze până laînceputul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste5%.

"Vom limita totodată fondul de salarii în 2011 la 39 de miliardede lei şi vom stabili o limită de 1,29 milioane total angajaţi însectorul public la începutul anului 2011. Pentru a încurajadisciplina bugetară, ierarhizarea după activităţi a proiectelor şisporirea eficienţei, Ministerul Finanţelor va transmite limiteorientative de cheltuieli ordonatorilor primari de credite, înprocesul de elaborare a strategiei fiscale", se arată în scrisoareasuplimentară convenită de autorităţile române şi misiunea deevaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele luniimartie numărul de personal în sectorul public s-a ridicat la 1,36milioane de angajaţi, cu 36.000 de salariaţi mai puţin decât îndecembrie 2008.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentruMEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fidisponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţinecheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, JeffreyFranks, a declarat, luni, că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termenmediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi,respectiv o reducere similară angajărilor suplimentare din perioada2006-2008.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus camăsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în2010, reducerea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi oscădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă aprincipalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici