Croitoru: Creşterea salariilor se va limita la o singură cifră, din 2010

Ritmul de creştere a salariilor va încetini în 2009, comparativ cu acest an, iar majorarea câştigurilor se va limita la o singură cifră, începând cu anul 2010, întrucât productivitatea nu poate susţine dinamicile actuale, a declarat, joi, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

11 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Creşterea salariilor se va limita la o singură cifră, din 2010

Croitoru: Creşterea salariilor se va limita la o singură cifră, din 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Este greu de crezut că economia românească va creşte cu ritmuri de 20% la productivitate. Datorită competiţiei politice între partide s-au produs creşteri aberante de salarii bugetare, cu efecte puternice în majorarea inflaţiei. Asta a fost şi un nivel de demonstraţie pentru sectorul privat, care sper să se atenueze după alegeri", a explicat Croitoru.

El este de acord că ar putea exista majorări salariale pentru bugetari şi în 2009, având în vedere alegerile pentru preşedinţie, dar într-un ritm mai redus decât în acest an.

"Există şanse ca în 2010 să avem o creştere salarială cu o singură cifră", a spus Croitoru.

În opinia consilierului guvernatorului BNR, decorelarea dintre salarii şi productivitate nu poate avea loc decât pe termen scurt.

Croitoru a explicat că salariile în sectorul public sunt în toate statele la un nivel mai mic, întrucât în sectorul privat se urmează mai bine ciclul economic.

"În sectorul privat există flexibilitatea personalului, pe când în sectorul public nu există o aliniere cu ciclul economic. Nu se dau oameni afară din guvern, dacă economia merge mai prost", a precizat Croitoru.

Creşterea salariului net s-a accelerat la 25,8% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2007, astfel că valoarea câştigului mediu a ajuns la 1.308 lei.

Majorarea a fost superioară celei din iunie, când avansul a fost de 24,4%, comparativ cu luna corespunzătoare a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici