Croitoru: România riscă "un drum rău", dacă a luat bani de la FMI şi UE dar nu face restructurări

România riscă să intre pe un "drum rău" dacă a atras împrumuturile mari de la FMI şi UE dar nu face restructurările convenite, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, întrebat despre posibilitatea ca România să devină o nouă Grecie.

46 afișări
Imaginea articolului Croitoru: România riscă "un drum rău", dacă a luat bani de la FMI şi UE dar nu face restructurări

Croitoru: România riscă "un drum rău", dacă a luat bani de la FMI şi UE dar nu face restructurări (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Dacă voinţa politică nu se manifestă, dacă nu se fac acele restructurări, suntem pe un drum rău", a afirmat Croitoru, la emisiunea "După 20 de ani" a Pro TV, întrebat dacă România nu ar putea ajunge în cazul Greciei după ce a împrumutat sume mari de la FMI şi UE, bani pe care i-a cheltuit pe pensii şi salarii.

Oficialul BNR a recunoscut că se ştia încă de la începutul acordului că banii de la FMI şi UE se vor duce în salarii şi pensii.

El a explicat că aceasta nu este numai problema actualului guvern, ci a tututor guvernelor care nu au reuşit să eficientizeze cheltuielile publice.

"Prin acest acord am evitat deprecierea economiilor în lei ale populaţiei şi am menţinut stabilitatea economică. Scăderea economiei ar fi fost şi mai mare fără FMI (...) Acest acord, dacă este implementat corect, se va încheia cu reluarea creşterii economice şi stabilitatea economiei", a apreciat el.

Croitoru a explicat că o datorie publică până în 60% din PIB nu trebuie considerată periculoasă, atâta timp cât economia este stabilă şi se reiau creşterea şi investiţiile.

Consilierul guvernatorului BNR a mai arătat că după o ajustare bine venită cursul a fost relativ stabil odată cu anunţarea acordului cu FMI, în februarie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici