Cu cât ar putea creşte rata medie anuală a şomajului din România până în 2021

Rata medie anuală a şomajului din România ar putea să crească de la 4% în 2019 la 4,2% în 2020-2021, pe fondul perspectivelor de rebalansare a politicii economice, prin consolidare fiscal-bugetară, urmând să se diminueze la 4% în 2022, arată o analiză a Băncii Transilvania.

747 afișări
Imaginea articolului Cu cât ar putea creşte rata medie anuală a şomajului din România până în 2021

Sursa: Profimedia Images

Pentru Zona Euro analiştii prognozează scăderea ratei medii anuale a şomajului de la 7,6% în 2019 la 7.4% în 2020 (ca urmare a premiselor de implementare a unui mix relaxat de politici economice, inclusiv fiscal-bugetare), menţinerea la 7,4% în
2021 şi declinul marginal, la 7.3% în 2022.

Rata şomajului din România a fost inferioară celei din Zona Euro (în medie cu 2,7 puncte procentuale pe an în intervalul 2000-2019, evoluţie care exprimă faptul că piaţa forţei de muncă din ţara noastră este mai flexibilă. Trebuie subliniat faptul că România s-a confruntat în această perioadă cu fenomenul migraţiei populaţiei active spre ţările din Vestul Uniunii Europene. În noiembrie 2019 rata şomajului din România se situa la 4%, cu 3,5 puncte procentuale sub nivelul înregistrat în Zona Euro.

Rata de ocupare din România a fost inferioară celei înregistrate în Zona Euro în mod constant din 2002 până în prezent, evoluţie influenţată şi de nivelul ridicat al economiei informale pe plan intern (mai ales până la jumătatea deceniului trecut). Cu toate acestea, în ultimii cinci ani se observă un amplu proces de convergenţă a acestui indicator spre nivelul mediu din Zona Euro, în contextul Strategiei Europa 2020.

Statisticile indică consolidarea climatului pozitiv din piaţa forţei de muncă din Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene şi principalul partener economic al României). Numărul de şomeri a continuat să scadă în noiembrie, cu un ritm lunar de 0,1% şi
cu 4,8% an/an la 12.3 milioane, cel mai redus nivel din noiembrie 2008. Pe de altă parte, rata şomajului s-a consolidat la 7.5%, nivelul minim din luna mai 2008.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici