Cum pierde Ministerul Economiei banii pe care nu i-a cheltuit pentru programele destinate IMM

Ministerul Economiei va pierde 35,4 milioane de lei (aproximativ 7,8 milioane de euro) din bugetul pe 2016, conform proiectului de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanţelor. Banii ar fi trebuit să ajungă în economie, finanţând programele de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii.

425 afișări
Imaginea articolului Cum pierde Ministerul Economiei banii pe care nu i-a cheltuit pentru programele destinate IMM

Cum pierde Ministerul Economiei banii pe care nu i-a cheltuit pentru programele destinate IMM (Imagine: Octav Ganea)

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), a declarat, pentru MEDIAFAX, că două dintre programele naţionale, deşi bugetate, nu au mai fost lansate. „Este vorba despre programul pentru incubatoare de afaceri şi de Târgul Naţional al IMM-urilor. În egală măsură, schimbarea condiţiei pentru firme, respectiv cea de decont, a fost o decizie care a făcut neatractive programele”, a explicat Florin Jianu.

Liderul CNIPMMR mai arată că o altă problemă este legată de lansarea foarte târzie a programelor, în condiţiile în care implementarea ar trebui să se realizeze în 60 de zile. „Vorbim de 60 de zile în care trebuiau să se deruleze inclusiv toate procedurile de achiziţie de echipamente, angajare de personal etc. Anul trecut au avut 45 de zile la dispoziţie şi rezultatele au fost similare. Acum spre exemplu, în programul SRL-Debutant, în condiţiile în care exista finanţare pentru 500 de firme, au solicitat bani 240 de beneficiari şi probabil că până la sfârşit vor reuşi să implementeze proiectele maximum 130 de firme. Adică se vor mai pierde bani”, spune Florin Jianu. El adaugă că există un istoric al acestor programe pentru IMM-uri şi este inexplicabil de ce intervin schimbări asupra programelor. „Fiindcă dacă acestea s-au implementat cu succes până în 2014, nu vedem necesitatea schimbărilor care s-au adus acestor programe, care au condus la această situaţie. De asemenea, birocraţia excesivă. Şi în interiorul Guvernului procedurile s-au complicat foarte mult. Faptul că pentru a lansa un program sunt foarte multe avize, inclusiv de la Consiliul Concurenţei. E necesară depunerea unui memorandum în Guvern pentru fiecare program în parte. Nu înţeleg de ce sunt necesare toate aceste lucruri atâta timp cât programele respective se regăsesc în Legea IMM-urilor, ele desfăşurându-se de aproape zece ani”, spune Jianu.

La solicitarea MEDIAFAX, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a precizat care au fost cauzele care au condus la pierderea unor sume destinate programelor de sprijinire a IMM-urilor.

„Ministerul implementează Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri (SRL-D), prin care se instituie o schemă de ajutor de minimis. În acest an, din bugetul Programului se acordă alocaţii financiare nerambursabile, maximum 50%, din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar fără să depăşească suma de 45.245 de lei/beneficiar pentru finanţarea implementării celor mai bune planuri de afaceri depuse. Deşi bugetul programului permite finanţarea unui număr de minim 500 de beneficiari în perioada de înscriere (16.08.2016 – 30.08.2016, prelungită ulterior pînă în data de 14.09.2016), s-au înscris în cadrul programului numai 379 de aplicanţi. Din cele 379 de IMM înscrise, în urma verificărilor administrative şi de eligibilitate, numai 247 de aplicanţi au fost admişi la finanţare, restul de 132 fiind respinşi. Aplicanţii cu componentă de credit acceptaţi de principiu de către Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie din subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri au intrat în etapa de verificare din punct de vedere bancabil de către cele două instituţii de credit partenere pe program (Banca Transilvania şi CEC Bank), urmând ca după această etapă să semneze contractele de finanţare. Bugetul solicitat de către cele 247 de întreprinderi debutante este aproape de 11 milioane de lei din cei 22,7 milioane de lei acordate programului, drept pentru care ministerul a decis disponibilizarea diferenţei de buget la rectificarea bugetară, un fapt normal, necesar şi util celorlalte instituţii publice care au nevoie de aceste sume pentrul bunul mers al activităţii”, arată Claudiu Vrînceanu.

În ceea ce priveşte Târgul pentru IMM-uri, evenimentul urma să aibă loc între 18 şi 20 noiembrie 2016, dar „nu a mai fost organizat din cauza numărului redus de companii înscrise”.

„Şi-au anunţat dorinţa de a participa la eveniment doar 52 de societăţi. Programul îşi propunea ca la acest eveniment să participe 450 de beneficiari. Pentru anul viitor, luăm în calcul o reconfigurare a programului, astfel încât acesta să fie de interes pentru cât mai multe companii”, a mai spus secretarul de stat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici