Cum s-a desfăşurat întâlnirea societăţii secrete de pe Wall Street şi cine sunt noii ei membri

Frăţia bancherilor de pe Wall Street, "Kappa Beta Phi", fondată înainte de 1929 şi ascunsă de ochii publicului, a găzduit pe 13 ianuarie cina anuală de iniţiere pentru noi membri, unde invitaţii au fost "distraţi" cu un film înregistrat acum câţiva ani de angajaţii defunctei Lehman Brothers.

34 afișări
Imaginea articolului Cum s-a desfăşurat întâlnirea societăţii secrete de pe Wall Street şi cine sunt noii ei membri

Cum s-a desfăşurat întâlnirea societăţii secrete de pe Wall Street şi cine sunt noii ei membri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Surse participante au descris, pentru Bloomberg, sub protecţia anonimatului, detalii ale evenimentului de joi.

"Un chel în smoking a intrat în holul hotelului St. Regis din Manhattan, a mormăit ceva către un steward şi a fost apoi condus la un lift. A fost urmat de o femeie cu o căciulă de blană cât o lustră, apoi de un bărbat într-un pardesiu, care îşi umezea buzele în timp ce trecea pe sub tavanul decorat cu heruvimi", scrie Bloomberg în articolul intitulat "Societatea secretă de pe Wall Street iniţiază membri cu o filmare de la Lehman".

Kappa Beta Phi, fondată înainte de crash-ul din 1929 al burselor, a numărat printre membri unii dintre cei mai importanţi directori şi bancheri de pe Wall Street şi, implicit, oficiali guvernamentali însărcinaţi cu reglementarea sistemului financiar sau a economiei.

Dintre cei iniţiaţi în acest an în rândurile frăţiei sunt menţionaţi Josh Harris, senior managing director la Apollo Global Management, şi Paul Parker, director de fuziuni şi achiziţii la Barclays Capital New York.

Harris este pe locul 655 în topul Forbes al miliardarilor, iar Parker a condus până în 2008 divizia de fuziuni şi achiziţii a Lehman Brothers.

Conform tradiţiei clubului select, cinele de iniţiere presupun ca "bobocii" să "distreze" membrii. Parker a ieşit la rampă cu un scurt film înregistrat cu câţiva ani în urmă de colegii săi de la Lehman în timp ce umpleau o "capsulă a timpului". O capsulă a timpului reprezintă o enciclopedie de obiecte şi/sau informaţii cu valoare istorică, având de obicei rolul de instrument de comunicare cu următoarele generaţii şi cu arheologii, antropologii şi istoricii din viitor.

Directorul general al American International Group, Robert Benmosche, care a anunţat în octombrie că face tratament pentru cancer, a fost de asemenea prezent. Sursele citate l-au caracterizat drept "energic".

Cina a constat în salată de homar, creveţi, friptură de miel, cârnaţi şi îngheţată cu fistic.

Reprezentanţii Apollo şi Barclays au refuzat să facă comentarii privind prezenţa lui Harris şi Parker la eveniment, iar mesajele email trimise de jurnaliştii Bloomberg către membrii Kappa Beta Phi nu au primit răspuns.

La începutul serii, un reporter urmărea de pe o canapea cine intră în holul prestigiosului hotel, unde o cameră poate costa peste 1.000 de dolari pe noapte. În scurt timp, un bărbat s-a apropiat cu o fotografie de pe profilul de Facebook al reporterului, iar acesta a părăsit imediat hotelul.

Frăţia nu a fost întotdeauna împotriva publicităţii. În 1930, o serie de articole din Wall Street Journal anunţau membrii şi iniţiaţii clubului, iar un material de presă menţiona un "comitet de publicitate".

Printre titlurile de prestigiu acordate de organizaţie sen umără "grand swipe", "grand smudge" şi "grand loaf", potrivit unui articol din 2009 al WSJ. Un aşa-numit grand loaf a fost Herbert F. Boynton, care a devenit mai târziu preşedinte al Asociaţiei naţionale a dealerilor de valori mobiliare, devenită ulterior Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare.

Mary Schapiro, actuala preşedintă a Securities and Exchange Commission, a fost de asemenea membră de vază în frăţia bancherilor. Un reprezentant al SEC a declarat pentru Bloomberg că Schapiro a părăsit organizaţia acum 10 ani.

Potrivit unui articol din 1936 al WSJ, printre foştii membri ai Kappa Beta Phi se numără şi Sidney Weinberg, fost director general al Goldman Sachs.

Thomas Gates a fost de asemenea "grand smudge" în grup, înainte de a deveni ministrul apărării sub preşedintele Dwight Eisenhower. Frăţia a încetat să organizeze petreceri la începutul anului 1942, după intrarea Statelor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Un fost preşedinte al băncii Bear Stearns, care a dat faliment în prima parte a anului 2008, declara în 1990 pentru The Times că este membru al frăţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici