Cupru Min va plăti redevenţele actuale până când Guvernul va modifica taxa

Viitorul proprietar al Cupru Min Abrud va plăti actuala redevenţă pentru minereuri neferoase, de 4%, şi nu va beneficia de o clauză specială care să interzică creşterea acestora, de genul celei de la Petrom, astfel că nu va fi scutită de creşterea taxei atunci când Guvernul va decide în acest sens.

546 afișări
Imaginea articolului Cupru Min va plăti redevenţele actuale până când Guvernul va modifica taxa

Cupru Min va plăti redevenţele actuale până când Guvernul va modifica taxa

"În contractul de privatizare a Cupru Min nu va exista o clauză specială, tip Petrom, pe baza căreia viitorului proprietar al companiei să nu i se aplice o majorare ulterioară a redevenţei. Proprietarul Cupru Min va plăti redevenţele actuale până când Guvernul va modifica taxa", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, vineri, că ordonanţa de urgenţă privind majorarea redevenţelor pentru minereuri feroase şi neferoase, aur, platină şi argint, transportul şi tranzitul petrolului a fost lecturată de Guvern la finele anului trecut, dar nu şi publicată în Monitorul Oficial, urmând să fie din nou prezentată în şedinţă de guvern.

El a arătat că actul normativ nu a fost trimis la Monitor din "motive administrative" şi nu a produs astfel efecte juridice, iar actualul Executiv, pentru a evita neclarităţi, a decis ca documentul să fie reintrodus în circuitul de avizare şi semnat de noii miniştri, urmând să fie din nou prezentat Cabinetului.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că ordonanţa nu a fost semnată de premierul de atunci, Emil Boc.

Ordonanţa dublează redevenţa pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi majorează taxa de la 4% la 6% pentru pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, precum şi pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice.

La începutul acestei săptămâni, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Ministerul Economiei a transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că Bayfront Capital Partners din Canada, acţionarul unic al firmei Roman Copper, va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min Abrud şi plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se referă.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, a declarat că Roman Copper, înfiinţată în noiembrie 2011 special pentru preluarea Cupru Min, nu are nicio obligaţie de investiţii şi de continuare a activităţii la compania românească.

Vlădan a adăugat că dacă firma canadiană va dori să extragă cupru, atunci va trebui să investească 92 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafeţe de teren că, din punctul lui de vedere, se vor face angajări la Cupru Min.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. La sfârşitul anului 2010, compania avea datorii totale de 71,5 milioane de lei (16,5 milioane euro).

Preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Emil Boc au acuzat de mai multe ori Guvernul din 2004, condus de Adrian Năstase, pentru că prin contractul de privatizare a Petrom încheiat cu OMV redevenţele nu pot fi modificate pentru o perioadă de zece ani, "până în 2014".

Potrivit Legii petrolului, publicată în Monitorul Oficial la 15 iunie 2004, cota achitată pentru exploatarea zăcămintelor de ţiţei este situată între 3,5% şi 13,5% din venituri. Redevenţa este mai ridicată în cazul unei producţii mai mari de ţiţei dintr-un zăcămînt.

Contractul semnat cu Petrom în luna iulie 2004 prevede însă, în cazul acestei companii, că nivelul redevenţelor petroliere va fi menţinut pe o perioadă de 10 ani de la data finalizării tranzacţiei prin care OMV preia compania.

Tranzacţia a fost finalizată în decembrie 2004, astfel că redevenţele nu pot fi modificate pentru Petrom până la începutul anului 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici