Cursul actual este neutru, BNR ar putea interveni în cazul unor evoluţii contrare fundamentelor

Cursul de schimb actual are un efect neutru asupra economiei, iar o variaţie într-un sens sau altul va necesita o analiză în raport cu evoluţia fundamentelor economice, pe baza căreia BNR ar putea decide să intervină, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

17 afișări
Imaginea articolului Cursul actual este neutru, BNR ar putea interveni în cazul unor evoluţii contrare fundamentelor

Cursul actual este neutru, BNR ar putea interveni în cazul unor evoluţii contrare fundamentelor (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

"Cred că în acest moment cursul de schimb este relativ neutru, în agrement cu condiţiile fundamentale ale economiei, aşa cum le percepem. Unde suntem preocupaţi este acolo unde vedem intervale de volatilitate. (...) Dacă cursul ar devia într-o parte sau alta, ar necesita o analiză, şi dacă mişcarea este contrară evoluţiei fundamentelor, posibil şi o reacţie din partea băncii centrale", a afirmat Popa în cadrul unei seminar organizat la BNR.

Oficialul băncii centrale a arătat că intervenţia BNR poate fi de mai multe feluri, de la intervenţii verbale, la modificarea condiţiilor monetare sau intervenţii în piaţă.

"În acest moment nu văd o contradicţie majoră între nivelul de curs al fotografiei de acum şi condiţiile fundamentale economice", a arătat Popa.

Leul s-a apreciat în raport cu euro de la începutul anului, cursul de schimb oscilând între un maxim de 4,2265 lei/euro în prima şedinţă interbancară şi un minim de 4,0653 lei/euro la 25 martie. În martie, paritatea anunţată de banca centrală a fost cea mai redusă din ianuarie 2009.

Raportat la nivelul de miercuri, de 4,1355 lei/euro, cursul de referinţă a scăzut în acest an cu 9,1 bani, respectiv cu 2,15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici