Cursul BNR a urcat la 4,4106 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultima lună

Moneda naţională s-a depreciat semnificativ în prima parte a zilei, într-o piaţă cu lichiditate redusă, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă cu 2,54 bani mai mare, la 4,4106 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultima lună.

411 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a urcat la 4,4106 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultima lună

Cursul BNR a urcat la 4,4106 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultima lună (Imagine: Shutterstock)

Un curs superior, de 4,4223 lei/euro, a fost publicat de banca centrală la 7 ianuarie. În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,3852 lei/euro.

Pentru moneda americană, referinţa a urcat cu 0,89 bani, de la 3,2404 lei/dolar la 3,2493 lei/dolar. În acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a urcat de la 3,5503 lei/franc la 3,5793 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

În prima oră de tranzacţionare, cursul a fluctuat uşor sub 4,39 lei/euro, foarte aproape de nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,3880 - 4,3910 lei/euro.

După ora 10:30, ordinele de cumpărare plasate de jucători străini au ridicat cotaţiile peste 4,4 lei/euro. Cel mai ridicat nivel tranzacţionat în prima parte a şedinţei a fost de 4,4121 lei/euro.

Unii dealerii anticipau că BNR va interveni indirect în piaţă pentru a tempera deprecierea leului, având în vedere că moneda naţională s-a depreciat cu 0,4% faţă de închiderea de miercuri şi că banca centrală nu a lăsat o depreciere de peste 0,5% în zilele în care nu se întâmplau evenimente deosebite. Banca centrală nu a şi-a făcut însă simţită prezenţa .

"Volumele sunt mici, iar ordinele de cumpărare plasate de jucători străini au ridicat cursul. Creşterea cursului este oarecum ciudată, având în vedere interesul din ultima perioadă al jucătorilor pentru obligaţiunile vândute de România şi pentru că astăzi este programată o nouă licitaţie a Ministerului Finanţelor. Cred că este doar un episod accidental, pentru că volumele de tranzacţionare sunt reduse", a afirmat un dealer.

În jurul orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, băncile comerciale cotau euro la 4,4100 - 4,4120 lei.

Dobânzile practicate de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scăzut la 5,6% - 6,1% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 5,61% - 6,11% pe an. În acelaşi timp, dobânzile la o săptămână sunt de 5,55% - 6,05% pe an, după ce miercuri au fost la 5,56% - 6,06% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici