Danske Bank: România, printre statele cu cel mai ridicat risc privind o "aterizare dură" a economiei

România, Bulgaria şi statele baltice înregistrează cele mai ridicate riscuri privind o "aterizare dură" a economiei, dintre ţările care au aderat la UE în ultimele două valuri de extindere, potrivit unui raport al Danske Bank.

20 afișări

Totodată, ţările menţionate sunt văzute de analiştii danezi ca având şi cea mai ridicată probabilitate de înregistrare a unor probleme financiare, se spune în raportul care analizează zece dintre cei 12 noi membri ai UE, cu excepţia Maltei şi a Ciprului.

Studiul publicat vineri reia ideile prezentate într-un material asemănător din luna februarie, însă tonul analiştilor este mai pesimist, având în vedere evoluţia din acest an a principalilor indicatori macroeconomici.

"Majoritatea ţărilor din zona periculoasă rămân aceleaşi: statele baltice, Bulgaria şi România. O altă concluzie este aceea că Polonia, Cehia si Ungaria, care se aflau anterior în zona «verde» au intrat acum în zona «galbenă» şi astfel riscurile unei aterizări dure ale acestor economii au crescut din februarie", se spune în raport.

Danske grupează ţările analizate în trei categorii. În zona verde sunt cuprinse statele cu grad de risc redus, în zona galbenă cele cu riscuri medii, iar în zona roşie cele cu riscuri ridicate.

Analiştii atrag atenţia că, pe lângă înrăutăţirea condiţiilor macroeconomice din aproape toate statele analizate, investitorii instituţionali au devenit mai precauţi în acceptarea de riscuri, odată cu izbucnirea crizei de pe pieţele financiare internaţionale.

Indicatorii utilizaţi în analiză sunt creşterea economică, inflaţia, deficitul de cont curent, cursul de schimb, ponderea creditelor în PIB, ritmul de creştere a împrumuturilor, rezervele valutare, raportul dintre exporturi şi importuri, ratele dobânzilor şi finanţele publice.

Referindu-se la inflaţia la nivel regional, expresia folosită de analişti este "situaţia devine din ce în ce mai rea", iar în ceea ce priveşte deficitul de cont curent, economiştii vorbesc despre o evoluţie "de la rău la oribil".

Ambii indicatori au înregistrat în ultimele luni o creştere constantă şi în România.

Astfel, preţurile de consum au crescut, în România, cu 0,93% în luna noiembrie, astfel că inflaţia anuală s-a situat la 6,67%, cele mai importante scumpiri, de 1,21%, fiind înregistrate de sectorul serviciilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Comparativ cu decembrie 2006, preţurile de consum au consemnat o creştere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anunţată de Banca Naţională a României pentru întreg anul.

În acelaşi timp, deficitul de cont curent s-a situat, după primele zece luni, la 13,34 miliarde de euro, în urcare cu 71% faţă de soldul din octombrie 2006. După primele zece luni, deficitul de cont curent reprezenta 11,3% din Produsul Intern Brut prognozat pentru 2007.

Comentariile Danske se înscriu astfel în şirul celor făcute de mai mulţi analişti internaţionali, care continuă să atragă atenţia asupra înrăutăţirii condiţiilor economice din România şi alte state din regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici