- Home
- Economic
- ZURICH, (22.01.2015, 13:15)
- Luiza Chiroiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce a abandonat Banca Elveţiei pragul franc/euro
Banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de 1,2 franci/euro deoarece costul menţinerii acestuia ar fi fost prea mare, ridicându-se la 100 de miliarde de franci (116 miliarde de dolari) numai în luna ianuarie, a afirmat Fritz Zurbruegg, membru în conducerea băncii.
Urmărește
1981 afișări
De ce a abandonat Banca Elveţiei pragul franc/euro? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Sume de ordinul miliardelor erau cheltuite în fiecare zi de către banca centrală şi sfârşitul acestei situaţii nu se întrezărea", a declarat Zurbruegg pentru publicaţia Blick, citată de Bloomberg.
Oficialii băncii centrale a Elveţiei au luat în considerare mai multe opţiuni, printre care şi impunerea unui plafon minim şi faţă de dolar, nu doar faţă de euro, însă au decis că întoarcerea la flotarea liberă a cursului de schimb reprezintă cea mai bună soluţie, potrivit lui Zurbruegg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ISIS s-a întors, avertizează șeful spionajului britanic
-
Lasconi: E clar. Onoarea, curajul şi respectul sunt doar vorbe goale pentru ostaşul din fruntea PNL
-
Marea Britanie încearcă să mute migranţii reţinuţi pe o insulă secretă în România
-
MI5 avertizează că ISIS, agenţiile ruseşti şi iraniene îşi intensifică ameninţările asupra Marii Britanii
Banca centrală a Elveţiei a decis joia trecută să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro, ceea ce a făcut ca fonduri speculative şi case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive.
"Francul este, în mod evident, supraevaluat, iar reacţia pieţelor este exagerată. Ne aşteptăm că această situaţie nu va dura", a declarat Zurbruegg.
El a precizat că banca centrală elveţiană nu a luat decizia de a renunţa la plafonul minim franc/euro la cererea Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters.
Economia Elveţiei ar putea fi afectată de aprecierea record a francului faţă de dolar şi euro, a apreciat Zurbruegg, care a adăugat că este însă prea devreme pentru a face o estimare în acest sens.
În luna decembrie a anului trecut, banca centrală a Elveţiei prognoza o scădere a preţurilor de consum de 0,1% în acest an şi o creştere economică de aproximativ 2%.
Consiliul guvernatorilor BCE se întruneşte joi în prima şedinţă de politică monetară din acest an, iar analiştii anticipează că preşedintele Mario Draghi va anunţa un program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale în valoare de 1.100 de miliarde de euro.
Citește pe alephnews.ro: Furtul de identitate, tot mai frecvent în 2024. La ce metode apelează hackerii și cum te poți proteja
Citește pe www.zf.ro: Lumea şi nici chiar companiile germane nu mai vor strunguri, freze şi ferăstraie circulare „Made in Germany“
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„War”, noua carte a legendarului jurnalist Bob Woodward, dezvăluie detalii explozive despre relația lui Trump cu Putin
Lumea şi nici chiar companiile germane nu mai vor strunguri, freze şi ferăstraie circulare „Made in Germany“
Mark Zuckerberg nu ştie să piardă: Şeful Meta încaseză miliarde după un pariu imposibil şi ia faţa aproape tuturor miliardarilor din lume. Antreprenorul american l-a întrecut şi pe Jeff Bezos în topul averilor şi singurul rival care mai stă în picioare rămâne Elon Musk, cel mai bogat om din lume
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Fructul care sprijină activitatea creierului și curăță celulele nervoase. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe