- Home
- Economic
- (08.03.2017, 07:17)
- Silvana Chiujdea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce angajaţii români au salarii de şase ori mai mici decât nemţii, dacă productivitatea este la jumătate? HARTA productivităţii muncii în Europa
Un angajat din România are o productivitate cu 40% mai scăzută decât media înregistrată la nivelul statelor UE, în timp ce productivitatea angajaţilor germani este cu 6% peste media UE. Cu toate acestea, salariile angajaţilor din România sunt de peste şase ori mai mici decât în Germania, scrie Adelina Mihai, în editorialul său din Ziarul Financiar.
Urmărește
5257 afișări
De ce angajaţii români au salarii de şase ori mai mici decât nemţii, dacă productivitatea este la jumătate? HARTA productivităţii muncii în Europa
Angajaţii români au înregistrat cea mai mare creştere a productivităţii muncii din Uniunea Europeană în ultimul deceniu, de la un indice al productivităţii muncii de 34,2 în anul 2005 (faţă de media statelor UE de 100) la 59,4 în 2015 (din 100 - media UE), arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În acelaşi interval, productivitatea angajaţilor germani a scăzut uşor, de la un indice de 108,5 în 2005 la unul de 106 în 2015.
Cu toate acestea, deşi argumentul productivităţii scăzute a muncii din România este cel mai frecvent invocat de unii reprezentanţi ai mediului de afaceri atunci când se vorbeşte despre creşterile de salarii „forţate“ de guvern prin creşterea salariului minim pe economie, statisticile arată că productivitatea angajaţilor români a crescut, dar decalajele salariale nu s-au atenuat cu acelaşi ritm. Astfel, în prezent, un angajat român câştigă, în medie, circa 2.000 de lei net pe lună (cca 450 de euro), de cinci ori mai puţin faţă de salariul mediu din statele Uniunii Europene. Comparativ cu angajaţii din Germania, românii câştigă de 6,4 ori mai puţin, iar faţă de angajaţii din Franţa românii câştigă de 4,8 ori mai puţin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Implantul cerebral „Blindsight” de la Neuralink primește eticheta de „dispozitiv revoluționar” din partea FDA. Cipul lui Musk promite să redea vederea
-
Un nou gigant bancar ar putea să apară în Europa
-
Start-up-ul Munch din Ungaria se extinde în Iaşi cu aplicaţia sa de combatere a risipei de mâncare. În Bucureşti, aplicaţia a ajuns la peste 31.500 de utilizatori
-
Israelienii susţin că Hezbollah plănuia un atac cu bomba asupra unui fost oficial de top din Israel
„Scăderea demografică şi deficitul de personal au obligat, practic, la o creştere a productivităţii angajaţilor români, în condiţiile în care firmele au fost nevoite să producă cel puţin la fel de mult sau poate chiar mai mult cu mai puţini oameni. Acest lucru a avut un impact pozitiv asupra productivităţii angajaţilor români, întrucât acest indicator a crescut în ultimii ani“, a explicat Florin Godean, country manager al furnizorului de soluţii privind forţa de muncă Adecco România, liderul pieţei locale de recrutare.
El a adăugat că perioada de tranziţie pe care a traversat-o România după Revoluţie a fost destul de lungă şi că, deja, investitorii străini, dar şi antreprenorii încep să se uite din ce în ce mai mult la indicatorii productivităţii muncii.
„Am observat o tendinţă mai ales în zona antreprenorială de orientare spre zona de creştere a productivităţii, întrucât din ce în ce mai mulţi proprietari de companii româneşti îşi recrutează manageri din multinaţionale, obişnuiţi să lucreze cu indicatori de productivitate“, a mai spus şeful Adecco.
Pe de altă parte, salariile mici ale angajaţilor români au fost principalul factor de atracţie a unor investitori şi a fost şi discursul principal prin care România s-a promovat în faţa investitorilor, iar acest lucru a atras investiţii cu valoare adăugată destul de mică. „Multe dintre investiţiile care au venit în România au venit tocmai pentru salariile mici ale angajaţilor. Nivelul salarial este influenţat şi de structura economiei, de cât de dezvoltat este antreprenoriatul, precum şi de pregătirea forţei de muncă. În industria componentelor auto însă, care s-a dezvoltat foarte mult în România, salariile sunt încă destul de mici în raport cu valoarea adăugată generată“, a explicat Nicu Durău, human resources & general affairs director în cadrul producătorilor de aluminiu Alro Slatina şi Alum Tulcea. El a spus că, în cazul Alro, productivitatea angajaţilor este comparabilă cu cea a angajaţilor din alte ţări, iar dacă România ar avea mai multe investiţii de tipul Dacia sau Alro, care să genereze valoare adăugată mai mare, şi salariile ar fi mai mari.
Citeşte continuarea în Ziarul Financiar
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite spun că „nu știu nimic” despre exploziile mortale ale pagerelor din Liban. Mii de oameni au fost răniți, Hezbollah acuză Israelul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prețurile imobiliarelor din Cluj rivalizează cu New York. Un penthouse de 210 mp în West City Tower costă 800.000 de euro
”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Cum a reuşit un magnat indian să întoarcă cu susul în jos una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
PROSPORT.RO
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe