De ce scumpeşte grâul. Situaţia din Egipt

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, încearcă să diminueze impactul creşterii constante a preţurilor prin creşterea stocurilor şi atenţionarea traderilor lacomi, îndemnând în acelaşi timp gospodăriile să fie mai cumpătate, scrie Bloomberg.

4583 afișări
Imaginea articolului De ce scumpeşte grâul. Situaţia din Egipt

De ce scumpeşte grâul. Situaţia din Egipt

Cea mai populată ţară arabă îşi importă cea mai mare parte a grâului din Rusia şi Ucraina, folosindu-l drept bază pentru un program de subvenţionare a pâinii pentru milioane de oameni. Grâul este acum mai scump decât în 2008, când lumea asista la proteste din cauza scumpirii alimentelor, iar Egiptul are nevoie să evite orice nemulţumiri similare în condiţiile în care aproximativ jumătate din populaţia sa trăieşte în apropiere sau sub limita de sărăcie.

Guvernul ţării stă cu ochii pe preţurile produselor subvenţionate pentru orice semn de manipulare.

Mai multe dintre ţările vecine ale Egiptului recurg la aceeaşi retorică în ceea ce priveşte creşterea preţurilor grâului. Preşedintele Tunisiei Kais Saied declara recent că vrea „război“ împotriva „speculatorilor criminali“.

Din Iraq, ministrul comerţului Alaa al-Jubouri declara că „creşterea preţurilor de pe pieţe reprezintă o criză artificială creată de traderi, care au monopolizat materiile pentru a crea o astfel de criză“.

Preţurile grâului au crescut cu peste 50% în acest an în Chicago, iar războiul din Ucraina nu face decât să înrăutăţească lucrurile.

Recent, preţurile au început să scadă însă, după ce un raport cheie venit din SUA a indicat că stocurile mondiale sunt în creştere, graţie unei recolte australiene mai mari care ar putea ajuta la diminuarea impactului războiului din Ucraina.

Departamentul American al Agriculturii şi-a majorat estimarea privind stocurile mondiae de grâu pentru sfârşitul sezonului 2021-2022 la 281,5 milioane de tone, de la 278,2 milioane de tone în luna anterioară.

Australia va avea o recoltă record în acest sezon, iar exporturile robuste din India vor continua.

Ucraina şi Rusia furnizează un sfert din exporturile mondiale de grâu, cât şi volume însemnate de porumb, orz şi ulei vegetal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
grâu,
preţ,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici