Dealeri: Piaţa autoturismelor va scădea în acest an cu până la 10%

Dealerii auto estimează că piaţa autoturismelor va încheia anul cu vânzări de până la 10% mai mici comparativ cu 2010, în special pe fondul lipsei de finanţare, nivel sub volumul prognozat de firmele din sector la începutul anului.

444 afișări
Imaginea articolului Dealeri: Piaţa autoturismelor va scădea în acest an cu până la 10%

Dealeri: Piaţa autoturismelor va scădea în acest an cu până la 10% (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Anul trecut, vânzările de autoturisme au coborât cu peste 18%, la 106.000 unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor arată însă că au fost înscrise în circulaţie cu aproximativ 10.000 de maşini mai puţin decât statistica raportată de APIA.

La începutul acestui an, reprezentanţii APIA estimau că piaţa auto va avansa cu cel putin 5-10% faţă de 2010, iar dealerii spuneau că, în cel mai pesimist scenariu, vânzările vor stagna.

În primele opt luni ale acestui an au fost înmatriculate 49.006 autoturisme, cu aproape 12% mai puţine faţă de acelaşi interval al anului trecut.

"Deşi sunt semne că vânzările auto îşi revin în segmentul flotelor, cel al persoanelor fizice a suferit scăderi importante, în special din cauza lipsei finaţării. Cred că acest an se va încheia cu un nivel al vânzărilor cu aproximativ 10% mai mic faţă de anul trecut", a declarat Gabriela Pacea, specialist vânzări în cadrul M Car Distribution, dealer Mitsubishi.

Dierctorul general al firmei Neste, dealer Ford, Cristian Bică, a spus că, pe lângă lipsa de creditare, un alt factor determinant pentru scăderea vânzărilor este reţinerea potenţialilor clienţi faţă de achiziţii care implică sume relativ mari, dar şi reducerea duratei programului "Rabla".

"Estimez o scădere a pieţei auto de 5%. Oamenii au devenit mai reţinuţi în ceea ce priveşte achiziţia unui autoturism, au alte priorităţi. În plus, programul Remat a început mai târziu anul acesta, iar autorităţile au anunţat că îl vor încheia mai devreme, pe 23 noiembrie", a explicat Bică.

Bogdan Paşa, directorul de marketing şi comunicare al Kia Romauto, a afirmat că în actualul context economic în România nu s-ar fi putut vorbi despre o piaţă auto fără sprijinul programului de înnoire a parcului.

"Piaţa auto din România nu ar fi existat fără programul Rabla. Chiar şi cu acest sprijin, vânzările de autoturisme din acest an se vor situa sub nivelul din 2010, în special din cauza absenţei creditării. Dacă în 2008 cele mai multe achiziţii se făceau cu credit, acum cred ca 90% dintre maşini sunt achitate cash", a precizat Paşa.

La o scădere de 10% a pieţei de autoturisme se aşteptă şi coordonatorul de vânzări al distribuitorului Honda Trading, Florin Niţă, care spune că un rol important în reducerea vânzărilor auto l-a jucat şi majorarea de anul trecut a TVA.

"Diferenţa de vânzări comparativ cu anul trecut provine şi de la faptul că jumătate din 2010 am avut o cotă TVA de 19%, iar majorarea a dus la diminuarea pieţei auto. Astfel, mă aştept ca la sfârşitul acestui an să avem o scădere totală a vânzărilor de autoturisme de aproximativ 10%. Oricum, trebuie menţionat că am atins pragul minim de vânzări, mai jos de atât nu cred că se poate. Mă aştept la o revenire în a doua jumătate a anului viitor", a explicat Niţă.

Piaţa totală auto, care cuprinde şi vehiculele comerciale, autobuze, micrbuze, a scăzut cu 8% în primele opt luni ale acestui an, la aproape 70.000 de unităţi.

(Material realizat de Gabriel Botezatu, gabriel.botezatu@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici