Deficitul bugetar a urcat, în august, la 4,4% din PIB

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,4% din PIB după primele opt luni ale anului, în urcare cu aproape un punct procentual faţă de nivelul din iulie, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina, citând date preliminare.

27 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a urcat, în august, la 4,4% din PIB

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Prima estimare arată că deficitul bugetar a fost de 4,4% din PIB după primele opt luni ale anului. Datele finale vor fi prezentate pe data de 25 septembrie", a spus Gherghina.

După primele şapte luni ale anului, deficitul bugetului general consolidat a fost 3,31% din PIB, în urcare cu 0,6 puncte procentuale faţă de nivelul raportat la finele primului semestru.

Valoarea deficitului la finele lunii iulie a fost calculată luând în considerare Produsul Intern Brut nerevizuit, de 531 de miliarde de lei. Raportat la noua estimare a PIB, de 497,32 miliarde de lei, care a fost luată în calcul la rectificarea bugetară, deficitul ajunge la 3,52% din PIB.

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord la începutul lunii august, după prima evaluare a acordului stand-by de împrumut, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%.

Noua proiecţie a pornit de la faptul că veniturile bugetare sunt prognozate să fie mai reduse în acest an cu 17 miliarde lei faţă de estimarea iniţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici